Ποιοι απαλλάσσονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ

Περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες που υπέστησαν απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας θα καταστούν δικαιούχοι της έκπτωσης 50% ή της πλήρους απαλλαγής φόρου

Must Read

Την ολοκλήρωση της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένει το οικονομικό επιτελείο για να υπολογίσει με ακριβή τρόπο τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα εκδοθούν μέσα στον Σεπτέμβριο με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Παρά το γεγονός ότι ο φόρος ακινήτων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εκτιμάται πως χιλιάδες ιδιοκτήτες που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες εσόδων λόγω της πανδημίας θα βρεθούν κάτω από το ελάχιστο όριο που προβλέπει ο νόμος και θα καταστούν δικαιούχοι της φοροέκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ.

Τα κριτήρια για «ψαλίδι» 50% και για πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ είναι σταθερά, κι έτσι θα καταστούν δικαιούχοι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, ελεύθεροι επαγγελματίες με μειωμένο ή και μηδενικό τζίρο, όσοι κράτησαν κλειστές τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, όπως επίσης και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένα ενοίκια.

Ποιοι θα έχουν έκπτωση 50%

Μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για ζευγάρι με ένα παιδί και τα 200.000 ευρώ για μια οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, πέρυσι απαλλάχθηκαν από το 50% ή ακόμη και από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ που αναλογούσε στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους 1.220.476 φυσικά πρόσωπα. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δικαιούχοι της έκπτωσης φόρου από τον ΕΝΦΙΑ να αγγίξουν τα 2.000.000 φυσικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση που εργαζόμενος με δύο εξαρτώμενα ανήλικα τέκνα είχε δηλώσει ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ το 2019 και φέτος για διάστημα πέντε μηνών είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας από την επιχείρησή του, το δηλωθέν εισόδημα διαμορφώνεται στις 11.500 ευρώ, αφού «έχασε» σχεδόν 7.500 ευρώ από τα μηνιαία εισοδήματά του. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το δηλωθέν εισόδημα έπεσε κάτω από το όριο των 12.000 ευρώ που ορίζει ο νόμος για να λάβει την έκπτωση του 50% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή

Η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, αλλά και σε εκείνες που περιλαμβάνουν Ατομα με Αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80% και χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Εκπτώσεις 10%-30%

Σημειώνεται ότι διατηρούνται και φέτος οι μειώσεις 10%-30% στον ΕΝΦΙΑ για όλους τους φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα), ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ.
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας από 60.000 μέχρι 70.000 ευρώ.
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας από 70.000 μέχρι 80.000 ευρώ.
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας από 80.000 μέχρι 1.000.000 ευρώ.
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Παραδείγματα

  • Διαμέρισμα 60 τ.μ., 1ου ορόφου, παλαιότητας 12 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αγίας Βαρβάρας Αττικής και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας κάτω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί φέτος με κύριο ΕΝΦΙΑ 141,47 ευρώ (αντί των 235 ευρώ που θα πλήρωνε χωρίς την έκπτωση).
  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 2ου ορόφου στην Καισαριανή, κατασκευής του 1980 και εμβαδού 93 τετραγωνικών μέτρων, θα καταβάλει ΕΝΦΙΑ 275 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών, 3ου ορόφου στην Ηλιούπολη, που έχει κατασκευαστεί το 2010, θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ 350 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 180 τ.μ., 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής το 1980, στην περιοχή της Εκάλης και ανήκει σε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας πάνω από 1.000.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί και φέτος με ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ.

Ραβασάκια «φωτιά» από το 2022

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, με την ΑΑΔΕ να «ανεβάζει» στο TAXIS τα νέα εκκαθαριστικά μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο φόρος εξοφλείται σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022.

Επισημαίνεται πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθέσει σε ειδική ομάδα, που έχει συσταθεί από τις αρχές του καλοκαιριού, τον καθορισμό του νέου αλγορίθμου, μέσω του οποίου θα προκύψει ο ΕΝΦΙΑ του 2022.

Πρόκειται για τον φόρο που θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο και δείχνει αύξηση των τιμών σε περισσότερες από 7.000 ζώνες της χώρας, από τις 13.500 που διαθέτει όλη η επικράτεια. Τα αποτελέσματα της εισήγησης στην οποία θα καταλήξει η επιτροπή θα δοθούν στον υπουργό Οικονομικών μέσα στον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This