Τοπίο στην «ομίχλη» η σεζόν για τα μικρά καταλύματα!

Ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης, υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες

Must Read

Ακόμα μία σεζόν επιβίωσης είναι η φετινή για τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τη στιγμή, μάλιστα, που παραμένουν αποκλεισμένα από τα περισσότερα μέτρα στήριξης.

Η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος απευθύνει νέα έκκληση προς την κυβέρνηση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που θα εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που τόσο έχουν ανάγκη εδώ κι ενάμιση χρόνο.

Το 60% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι καταλύματα δυναμικότητας 5-10 δωματίων, στα οποία απασχολούνται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με μέλη της οικογένειάς τους.

«Η ΣΕΤΚΕ ζητεί την ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε χρηματοδοτικά προγράμματα και σε νέα, έκτακτα μέτρα στήριξης, με εξειδικεύσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες και, κυρίως, την επόμενη χειμερινή περίοδο» αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Επισημαίνει πως η φετινή σεζόν είναι εξαιρετικά «ομιχλώδης» για τον κλάδο, με τις πληρότητες να μην υπερβαίνουν το 30%-40% του 2019 και σε καμία περίπτωση να μην προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω. Έτσι, οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ικανοποιητικές πληρότητες φέτος καταρρίπτονται.

Σημειώνει ότι η ζήτηση δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές να εμφανίζουν υψηλότερες επιδόσεις από άλλες. Έτσι, για παράδειγμα, στη Βόρεια Ελλάδα, που δέχεται τουριστικές ροές από τα Βαλκάνια, η σεζόν εξελίσσεται καλύτερα, όμως στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές οι πληρότητες δεν υπερβαίνουν το 40% του 2019.

Σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχει το γεγονός ότι η βρετανική αγορά μόλις «ξεκλείδωσε» -μετά την άρση των περιορισμών που εφάρμοζε η κυβέρνηση Τζόνσον στις 19 Ιουλίου-, η ρωσική αγορά παραμένει ακόμη εκτός «παιχνιδιού», ενώ οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, το τελικό αποτέλεσμα.

Η συνομοσπονδία επανέφερε την ανάγκη στήριξης του κλάδου, καθώς, παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις της, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανταπόκριση από τα αρμόδια υπουργεία. Σε επιστολή που είχε στείλει στα μέσα Ιουνίου στον πρωθυπουργό εξηγούσε πως τα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή.

Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειονότητά τους έλαβαν μικρά ποσά, της τάξεως των 2.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν εκτός του προσωρινού μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών, των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, αλλά και του προγράμματος στήριξης του τουρισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This