ΕΕΤΑ: «Μισή»… απάντηση για τις πλαστές ενημερότητες

Επιβεβαίωση της «δημοκρατίας» για τους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όμως να αναφέρεται αν ερευνώνται οι εμπλεκόμενοι φορείς

Must Read

Επιβεβαίωσε η ΕΕΤΑΑ το χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για το όργιο παρανομίας σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς, αφήνοντας ωστόσο αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα.

Σε επιστολή προς την εφημερίδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Σπύρος Σπυρίδων παραδέχεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εντοπιστεί τέσσερις ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, οι οποίοι είχαν υποβάλει πλαστά πιστοποιητικά.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «τον Δεκέμβριο του 2020 εντοπίστηκε από χειριστή του προγράμματος φορολογική ενημερότητα με λανθασμένες ημερομηνίες, η οποία είχε προσκομιστεί από συμμετέχοντα στο πρόγραμμα φορέα, προκειμένου για την πληρωμή του. Κατόπιν διασταύρωσης με το σύστημα της ΑΑΔΕ για την εγκυρότητα των στοιχείων της φορολογικής ενημερότητας, αποδείχθηκε ότι η συγκεκριμένη δεν είχε εκδοθεί από την ΑΑΔΕ.

Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε και για την ασφαλιστική ενημερότητα του φορέα.
Η ΕΕΤΑΑ διέκοψε τη χρηματοδότησή του και με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου στις 24/12/2020 ζήτησε την επιστροφή των μέχρι τότε ήδη καταβληθέντων χρημάτων, προχωρώντας σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του.

Επίσης, άμεσα ενημερώθηκαν και οι αρμόδιοι συνεργαζόμενοι φορείς: η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δία Βίου Μάθησης, καθώς και η Ειδική Υπηρεσία Θεσμικής Υποστήριξης.

Κατόπιν αυτού, αποφασίστηκε να γίνεται διασταύρωση της εγκυρότητας όλων των προσκομιζόμενων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων των φορέων, πριν από κάθε πληρωμή τους. Έκτοτε, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη παρεμφερείς περιπτώσεις, για τις οποίες ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.

Τέλος, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα, η ΕΕΤΑΑ βρίσκεται σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, ώστε πλέον η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα των φορέων να αντλείται ηλεκτρονικά απευθείας μέσω διασύνδεσης των συστημάτων».

Η απάντηση της ΕΕΤΑΑ αφήνει σημαντικά κενά: Πρωτίστως, προξενεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι η παράνομη δραστηριότητα, που πρώτη φορά εντοπίστηκε τον Δεκέμβριο (και δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αφορούσε τουλάχιστον τέσσερις παραβάτες, όπως φάνηκε στη συνέχεια), δεν δημοσιοποιήθηκε.

Συνεπώς, δεν είναι γνωστό εάν είναι σε εξέλιξη κάποια δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ή αυτοί που εντοπίστηκαν με πλαστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες απλώς «εκδιώχθηκαν» από το πρόγραμμα.

Παράλληλα, από την απάντηση δεν γίνεται γνωστό εάν είναι σε εξέλιξη και κάποιας μορφής εσωτερική έρευνα στους εμπλεκόμενους φορείς, εν προκειμένω στους υπαλλήλους της ΕΕΤΑΑ, ώστε να διακριβωθεί, εν τέλει, εάν ευσταθούν οι καταγγελίες προς τη «δημοκρατία» για την ύπαρξη συγκεκριμένου κυκλώματος που χορηγεί τα πλαστά πιστοποιητικά, και μάλιστα με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο: από 2.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ, αναλόγως του πόσο δύσκολο είναι για τους χρεωμένους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών να εξασφαλίσουν νόμιμα τις ενημερότητες που είναι απαραίτητες ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χορήγησης voucher μέσω ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This