Δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες για τα αδήλωτα τετραγωνικά!

Must Read

Μια δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ αναμένεται να ανοίξει εκ νέου στα μέσα του φθινοπώρου.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η νέα ρύθμιση θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά 20%-50%, ανάλογα με το πότε θα υποβληθεί η δήλωση, όταν σήμερα οι προσαυξήσεις φτάνουν ακόμα και το 200%. Όσο νωρίτερα υποβληθεί η δήλωση τόσο μικρότερη θα είναι η προσαύξηση.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται η επεξεργασία και η εκκαθάριση των δηλώσεων επιφανειών ακινήτων που υποβλήθηκαν στους δήμους στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Συνολικά είχαν υποβληθεί 2.754.563 δηλώσεις για επιφάνειες συνολικού εμβαδού περίπου 70.000.000 τετραγωνικών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά, ένα σημαντικό μέρος επιφάνειας ακινήτων εξακολουθεί να παραμένει αδήλωτο, ειδικά στην περιφέρεια. Ζυγίζοντας τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει εκ νέου σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν στους δήμους τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους.

κεντρικη ενωση δημων ελλαδα κεδε

Η ρύθμιση προβλέπει την επιβολή μικρότερων προσαυξήσεων επί των οφειλών με ανώτατο όριο το 50%. Συγκεκριμένα, οι διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ όταν έκλεισε η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προβλέπουν πολύ υψηλά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα αδήλωτα εμβαδά η ανακριβής δήλωση εμβαδών για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επισύρει πρόστιμο 60%, η εκπρόθεσμη 100%, ενώ για την επιβολή ΤΑΠ το πρόστιμο είναι 200% επί της αρχικής οφειλής. Σημειωτέον ότι τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι μεσοσταθμικά πενταπλάσια από την οικιακή. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει εδώ και πολλούς μήνες να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα και η δήλωση να συνοδεύεται από πολύ χαμηλά πρόστιμα, σταδιακά προσαυξανόμενα, για όσους ιδιοκτήτες καθυστερούν, όπως γίνεται με τα αυθαίρετα. Πρόταση που, όπως όλα δείχνουν, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση.

Η νέα ρύθμιση, λοιπόν, θα δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες αποκαλύψουν τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους να καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα κατά:

-20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

-25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτής,

-30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 12 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτής,

-35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 18 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτής,

-40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 24 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτής,

-45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 30 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτής,

-50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο 36 μηνών από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

 

Ποιοι θα μπορούν να υποβάλουν την δήλωση

Διορθωτική δήλωση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να υποβάλει κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει στην Εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του. Όσοι έχουν δηλώσει παλαιότερα τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους και δεν συμβαδίζουν με τα πραγματικά, αυτοί που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσοι έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιονδήποτε λόγο να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), αλλά αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

σπίτια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος θα λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο. Η είσοδος θα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet, ενώ δεν θα χρειάζεται να συνυποβάλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς θα αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πλατφόρμα θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντα, που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This