ΔΕΘ: Ψάχνουν χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Προσπάθεια ένταξης στο πακέτο που θα ανακοινωθεί επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Must Read

Χαρτί και μολύβι φαίνεται πως έχουν πάρει στο υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να αποσαφηνίσουν εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την ανακοίνωση νέων φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν θα αποκλίνει από όσα αναγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-25, το οποίο περιλαμβάνει τη νέα αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022 στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και το «ψαλίδι» του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, παρότι το οικονομικό επιτελείο κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό το πακέτο των μέτρων, ώστε να το ανακοινώσει απευθείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαρρέεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να «παγώσει» πέραν του ιδιωτικού τομέα και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους από το 2022 και όχι από το 2023 που προγραμματίζεται.

Ο φάκελος που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να περιέχει και επιπλέον μέτρα, όπως:

·        Τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%

·        Την κατάργηση ή τη μείωση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ

·        Κίνητρα για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα για όσους κάνουν e-δαπάνες σε επαγγέλματα που έχουν τάσεις υψηλής φοροδιαφυγής

·        Τη θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις, με νομοσχέδιο που θα έρθει το φθινόπωρο, με τους φορολογικούς συντελεστές να μειώνονται ακόμα και κατά 50%

·        Τη μείωση κατά 50% ή ακόμα και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

·        Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις

·        Επέκταση της μείωσης του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο

·        Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11% τα επόμενα χρόνια

«Κλειδί» για τον δημοσιονομικό χώρο των επόμενων ετών, που θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός νέου πακέτου φοροελαφρύνσεων με τη μορφή μόνιμων μειώσεων, αποτελεί ο καθορισμός των νέων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από την Κομισιόν.

Με τη συζήτηση να αρχίζει μέσα στον Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ακόμα σαφή εικόνα του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει, άρα και των περιθωρίων που θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια για την ανακοίνωση φοροελαφρύνσεων μόνιμου χαρακτήρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This