ΥΠΑΑΤ: Ξεκινούν οι εντατικοί έλεγχοι για τα λεγόμενα «εικονικά» βοσκοτόπια

Στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές, προκειμένου να καρπωθούν επιδοτήσεις

Must Read

Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μπαίνουν όσοι δήλωσαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές. Μια καταγραφή που, σύμφωνα με το υπουργείο, γίνεται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιούνταν ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων που υποβάλλονταν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων για τη χορήγηση αγροτικών ενισχύσεων.

«Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη στον τομέα των αγροτικών ενισχύσεων είναι βασική πολιτική προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ. Ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η ενσωμάτωση των γεωχωρικών δεδομένων των Περιφερειών στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Άμεσα, με μηχανογραφικό τρόπο, θα διασταυρώσουμε ποιοι παρανόμως δήλωσαν δημόσιες εκτάσεις για ιδιωτικές, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των συνεπών παραγωγών. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι οι περιφερειάρχες θα ανταποκριθούν, και μάλιστα άμεσα», σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να ξεδιαλύνει το τοπίο γύρω από τις εκτάσεις που δηλώνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός

Επιτακτική η συνδρομή των 13 περιφερειαρχών της χώρας

Συγκεκριμένα, με επιστολή που έστειλε στους 13 περιφερειάρχες της χώρας, o κ. Λιβανός τούς ζητεί να καταθέσουν τάχιστα στο ΥΠΑΑΤ τα συγκεντρωτικά ψηφιακά γεωχωρικά δεδομένα μορφής για τις δημόσιες εκτάσεις που τελούν υπό τη διαχείρισή τους, τις παραχωρημένες εκτάσεις, καθώς και τυχόν άλλες εκτάσεις που δεν εμπίπτουν στις δύο παραπάνω κατηγορίες. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει προθεσμία το αργότερο έως τις 20 Σεπτεμβρίου για την παράδοση των σχετικών στοιχείων από τους περιφερειάρχες, καθώς κρίνεται επιτακτική η συνδρομή τους για την απλούστευση των διαδικασιών διενέργειας των διασταυρωτικών ελέγχων, που είναι αναγκαίοι για να περιβληθεί με απόλυτη διαφάνεια και με δικαιοσύνη η διαδικασία χορήγησης των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει προχωρήσει στην εντατικοποίηση των ελέγχων μέσω του ΕΛΓΟ για να αποτραπούν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» προϊόντων και παρατυπιών ιδιαίτερα στα προϊόντα ΠΟΠ/ΓΕΠ.

Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Λιβανού έρχεται, πάντως, λίγο καιρό μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη Δικαιοσύνη, και όχι μόνο, για «εικονικά» βοσκοτόπια που δηλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να καρπώνονται οι εμπλεκόμενοι μεγάλα ποσά από κοινοτικές επιδοτήσεις. Σε μία από τις καταγγελίες αυτές, μάλιστα, κατονομαζόταν και συγγενικό πρόσωπο του νυν αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα, ο οποίος ωστόσο, από την πλευρά του διαψεύδει κάθε ανάμειξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This