Κρίσιμη μάχη σήμερα για αναδρομικά ύψους 2 δισ. στο Ελεγκτικό!

Κρίνονται στην Ολομέλεια οι αποζημιωτικές αξιώσεις περίπου 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

Must Read

Αναδρομικά ύψους 2 δισ. ευρώ κρίνονται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για περίπου 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του δικαστηρίου με απόφαση του 4ου τμήματος με σημαντικά προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα εάν οι περικοπές του νόμου 4093 του 2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους όχι για 11 μήνες (όπως είχε κρίνει το ΣτΕ) αλλά για μία τριετία (2015-2018).

Επίσης αν ο e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με αυτό ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά η δικαστική απόφαση δεν έχει γίνει ακόμη σεβαστή από την κυβέρνηση!

Τέλος, κρίνεται εάν η ρύθμιση του ν. 4734/2020, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν τα αναδρομικά μόνο για το ενδεκάμηνο στους συνταξιούχους, συνεπάγεται ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεστούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο ενδεκάμηνο (2015- 2016).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό του 4ου Τμήματος, βάσει του οποίου παραπέμπεται η τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί της ουσίας ζητά την επιβεβαίωση της δικαίωσης των συνταξιούχων.

Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος εργατολόγος Λουκάς Αποστολίδης, «ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχόμενα θα θέσει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ, πιστεύω, δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότησή της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στη διετία.

Ελπίζω, βάσιμα η αίτηση των συνταξιούχων , που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις».

Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όπου και αναμενόταν να ανακοινώσει ότι θα καταβληθούν, επιτέλους, έστω και τμηματικά τα οφειλόμενα αναδρομικά ύψους 500.000.000 ευρώ από έτερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έχει κρίνει ως αντισυνταγματική την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης από τους συνταξιούχους του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εξάλλου, εκκρεμεί ακόμη η δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του ΕΝΔΙΣΥ και άλλων συνταξιουχικών οργανώσεων για τα αναδρομικά ύψους 2,6 δισ. ευρώ για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κύριων και επικουρικών, σε περίπου 2.500.000 συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This