Ήρθε η ώρα να πάνε ταμείο (;) 80.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση

Επειτα από 5,5 χρόνια το υπουργείο Εργασίας υπόσχεται να αποπληρώσει (τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022) οφειλές και αναδρομικά 65 μηνών, με το ποσό που απαιτείται να προσεγγίζει τα 650.000.000 ευρώ!

Must Read

Στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022 αναμένεται να δοθούν με τεράστια καθυστέρηση οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε περίπου 80.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Αν και ο νόμος Κατρούγκαλου έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, διαδοχικές κυβερνήσεις, υπουργοί Εργασίας και διοικήσεις του ΕΦΚΑ δεν έχουν πράξει το αυτονόητο, με συνέπεια τα αναδρομικά που οφείλονται να ξεπερνούν ήδη τους 65 μήνες και το απαιτούμενο ποσό να προσεγγίζει τα 650.000.000 ευρώ!

Μια δίκαιη ρύθμιση

Η παλαιότερη νομοθεσία που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του.

Με την ψήφιση του νόμου 4387 τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι η παράλληλη ασφάλιση θα έχει επιτέλους αντίκρισμα, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης.

…που δεν εφαρμόστηκε

Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα, με συνέπεια αυτοί οι 80.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση και συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 να μη δουν ποτέ την προσαύξηση αυτή στη σύνταξή τους. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι απώλειες μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ τον μήνα ή κατά μέσο όρο τα 250 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά, μέσω των εκθέσεων του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», το συνολικό κόστος για την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων σε 400.000.000 ευρώ, όταν μόνο για την καταβολή των προσαυξήσεων στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, απαιτούνται 650.000.000 ευρώ. Παράλληλα, αφήνεται να διαρρεύσει αυτές τις μέρες ότι το πλήθος των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, που διαβεβαιώνει ότι θα επιλυθεί εντός δύο τριών μηνών, είναι μόλις 30.000, όταν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου έως σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 780.000 αιτήματα συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Παρότι το ΕΝΔΙΣΥ το έχει επισημάνει επανειλημμένως από το 2018 με διαδοχικές ανακοινώσεις και επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όμως πέρασαν από τότε άλλοι επτά μήνες χωρίς ο νόμος να εφαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν εκδοθεί πέντε διαφορετικές εγκύκλιοι από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδείχθηκαν άνευ σημασίας, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι ο ΕΦΚΑ ζητά από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από πέντε και πλέον χρόνια.

Μάλιστα, η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο του 2019) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε, αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες.

nikosxatzopoulos
Ο Νίκος Χατζόπουλος είναι πρόεδρος στο Ενιαίο ∆ίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ∆ΙΣΥ)

Νίκος Χατζόπουλος: Ολη η αλήθεια για την παράλληλη ασφάλιση!

Η παράλληλη ασφάλιση έχει δύο σκέλη:

Α) Ο νόμος 4387/2016 με τον επανυπολογισμό έλυσε το τεράστιο θέμα του μη υπολογισμένου χρόνου της παράλληλης ασφάλισης στη σύνταξη. Σε δεκάδες χιλιάδες των συνταξιούχων μέχρι τις 13/5/2016, τα Ταμεία δεν υπολόγιζαν τον συγκεκριμένο χρόνο στη σύνταξή τους, ενώ αντίθετα οι συνταξιούχοι είχαν πληρώσει εισφορές. Ο e-ΕΦΚΑ έως σήμερα δεν έχει υπολογίσει στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης τις συγκεκριμένες εισφορές με τον επανυπολογισμό του 2019. Δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος εδώ και δύο χρόνια. Σε αρκετές χιλιάδες των περιπτώσεων ο χρόνος είναι δηλωμένος στα Ταμεία.

Υπάρχουν όμως αρκετοί συνταξιούχοι που τον παράλληλο χρόνο δεν τον έχουν καταθέσει ούτως ώστε να αναγνωριστεί. Εκείνοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση προς τον e-ΕΦΚΑ με τα ένσημά τους και να ζητήσουν να υπολογιστεί ο χρόνος, ώστε να αυξηθεί η σύνταξή τους.

Β) Συνταξιούχοι από τις 13/5/2016 και μετά. Ο νόμος 4387/2016 προέβλεπε με την έκδοση της απόφασης να υπολογιστεί ως προσαύξηση ο παράλληλος χρόνος, όπου υπήρχε. Καταγγέλλουμε ότι εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία σύνταξη με προσαύξηση παράλληλου χρόνου. Εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος.

Η αντιμετώπιση του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους είναι αισχρή. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαιτεί στις δύο αυτές περιπτώσεις να εφαρμοστεί ο νόμος άμεσα, να δοθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν, καθώς και οι τροποποιητικές αποφάσεις που θα αποδεικνύουν τον τρόπο υπολογισμού.

Σημειωτέον, το δίκτυο έχει στείλει αρκετές καταγγελτικές επιστολές στους αρμοδίους, καθώς και εξώδικα προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This