Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2022

Ήρθε η ώρα να πάνε ταμείο (;) 80.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση

Επειτα από 5,5 χρόνια το υπουργείο Εργασίας υπόσχεται να αποπληρώσει (τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022) οφειλές και αναδρομικά 65 μηνών, με το ποσό που απαιτείται να προσεγγίζει τα 650.000.000 ευρώ!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022 αναμένεται να δοθούν με τεράστια καθυστέρηση οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε περίπου 80.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Αν και ο νόμος Κατρούγκαλου έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2016, διαδοχικές κυβερνήσεις, υπουργοί Εργασίας και διοικήσεις του ΕΦΚΑ δεν έχουν πράξει το αυτονόητο, με συνέπεια τα αναδρομικά που οφείλονται να ξεπερνούν ήδη τους 65 μήνες και το απαιτούμενο ποσό να προσεγγίζει τα 650.000.000 ευρώ!

Μια δίκαιη ρύθμιση

Η παλαιότερη νομοθεσία που ίσχυε πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 3232/2004) προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Επρόκειτο για μια κατάφωρη αδικία από πλευράς των Ταμείων, καθώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του.

Με την ψήφιση του νόμου 4387 τον Μάιο του 2016 προβλέφθηκε ότι η παράλληλη ασφάλιση θα έχει επιτέλους αντίκρισμα, καθώς οι διπλές ή τριπλές εισφορές ενίσχυαν τη σύνταξη με προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης.

…που δεν εφαρμόστηκε

Ωστόσο, ο νόμος αυτός δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα, με συνέπεια αυτοί οι 80.000 ασφαλισμένοι που υπέβαλαν αίτηση και συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 να μη δουν ποτέ την προσαύξηση αυτή στη σύνταξή τους. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι απώλειες μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ τον μήνα ή κατά μέσο όρο τα 250 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά, μέσω των εκθέσεων του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», το συνολικό κόστος για την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων σε 400.000.000 ευρώ, όταν μόνο για την καταβολή των προσαυξήσεων στις συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση, με μετριοπαθείς υπολογισμούς, απαιτούνται 650.000.000 ευρώ. Παράλληλα, αφήνεται να διαρρεύσει αυτές τις μέρες ότι το πλήθος των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, που διαβεβαιώνει ότι θα επιλυθεί εντός δύο τριών μηνών, είναι μόλις 30.000, όταν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου έως σήμερα έχουν υποβληθεί συνολικά 780.000 αιτήματα συνταξιοδότησης.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Το πρόβλημα αφορά γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ή μηχανικούς του Δημοσίου ή εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ. Παρότι το ΕΝΔΙΣΥ το έχει επισημάνει επανειλημμένως από το 2018 με διαδοχικές ανακοινώσεις και επιστολές προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ, δεν δόθηκε ουσιαστική απάντηση, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, όμως πέρασαν από τότε άλλοι επτά μήνες χωρίς ο νόμος να εφαρμοστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν εκδοθεί πέντε διαφορετικές εγκύκλιοι από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποδείχθηκαν άνευ σημασίας, ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι ο ΕΦΚΑ ζητά από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις για διαγραφή του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από πέντε και πλέον χρόνια.

Μάλιστα, η προηγούμενη νομοθεσία του ν. 4387/2016 προέβλεπε ότι κατά τον επανυπολογισμό (που έχει ήδη ολοκληρωθεί από το φθινόπωρο του 2019) και για όσους είχαν καταθέσει για σύνταξη πριν από την εφαρμογή του νόμου ο παράλληλος χρόνος θα συμπεριλαμβανόταν στην «παλιά» σύνταξη μέσω της διαδικασίας του επανυπολογισμού που έγινε, αλλά δεν συμπεριέλαβε την προσαύξηση για τους παλαιούς ασφαλισμένους, οι οποίοι επίσης είναι δεκάδες χιλιάδες.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»
nikosxatzopoulos
Ο Νίκος Χατζόπουλος είναι πρόεδρος στο Ενιαίο ∆ίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝ∆ΙΣΥ)

Νίκος Χατζόπουλος: Ολη η αλήθεια για την παράλληλη ασφάλιση!

Η παράλληλη ασφάλιση έχει δύο σκέλη:

Α) Ο νόμος 4387/2016 με τον επανυπολογισμό έλυσε το τεράστιο θέμα του μη υπολογισμένου χρόνου της παράλληλης ασφάλισης στη σύνταξη. Σε δεκάδες χιλιάδες των συνταξιούχων μέχρι τις 13/5/2016, τα Ταμεία δεν υπολόγιζαν τον συγκεκριμένο χρόνο στη σύνταξή τους, ενώ αντίθετα οι συνταξιούχοι είχαν πληρώσει εισφορές. Ο e-ΕΦΚΑ έως σήμερα δεν έχει υπολογίσει στο ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης τις συγκεκριμένες εισφορές με τον επανυπολογισμό του 2019. Δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος εδώ και δύο χρόνια. Σε αρκετές χιλιάδες των περιπτώσεων ο χρόνος είναι δηλωμένος στα Ταμεία.

Υπάρχουν όμως αρκετοί συνταξιούχοι που τον παράλληλο χρόνο δεν τον έχουν καταθέσει ούτως ώστε να αναγνωριστεί. Εκείνοι θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση προς τον e-ΕΦΚΑ με τα ένσημά τους και να ζητήσουν να υπολογιστεί ο χρόνος, ώστε να αυξηθεί η σύνταξή τους.

Β) Συνταξιούχοι από τις 13/5/2016 και μετά. Ο νόμος 4387/2016 προέβλεπε με την έκδοση της απόφασης να υπολογιστεί ως προσαύξηση ο παράλληλος χρόνος, όπου υπήρχε. Καταγγέλλουμε ότι εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει δοθεί καμία σύνταξη με προσαύξηση παράλληλου χρόνου. Εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος.

Η αντιμετώπιση του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους είναι αισχρή. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απαιτεί στις δύο αυτές περιπτώσεις να εφαρμοστεί ο νόμος άμεσα, να δοθούν τα αναδρομικά που προκύπτουν, καθώς και οι τροποποιητικές αποφάσεις που θα αποδεικνύουν τον τρόπο υπολογισμού.

Σημειωτέον, το δίκτυο έχει στείλει αρκετές καταγγελτικές επιστολές στους αρμοδίους, καθώς και εξώδικα προς τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης...

Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»...

Εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει η ΡΑΕ

Νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) τίθεται...

Ο τζίρος των σούπερ μάρκετ… τραβάει την ανηφόρα!

Θησαυρίζουν και εν μέσω κρίσης: Αύξηση τζίρου 5% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το...

«Κόκκινα» δάνεια: Απολύτως απροστάτευτη η πρώτη κατοικία!

Πώς φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει στο σφυρί. Εφιάλτης για τους δανειολήπτες οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Ξαφνική αποχώρηση της Ντόρας Κουτροκόη από ΣΚΑΪ – Πώς αντέδρασε η παρουσιάστρια

Επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια που ήθελαν τον ΣΚΑΪ να «κόβει»...

Έτσι έκλεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ ήταν αιμόφυρτη στον δρόμο

Με αυτά τα χρήματα θα έβγαζε τα έξοδα του μήνα και θα πλήρωνε την κλινική ζώων όπου νοσηλευόταν ο σκύλος της

Εύβοια: Κατέρρευσαν σκάλες σε σπίτια, μετά τα βραδινά Ρίχτερ

Σε κατάσταση «συναγερμού» βρίσκεται η κοινότητα Ζαράκων στη Νότια...
spot_img

NEWSROOM