Λίγα και για πολύ… λίγους τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Μόλις 130.000 θα λάβουν αύριο ποσά από 250 έως 300 ευρώ

Must Read

Μόλις 130.000 παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016) θα δουν την Τετάρτη το χρώμα του χρήματος, και αυτό… θαμπό, καθώς οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που δικαιούνται να λάβουν είναι ελάχιστα μπροστά στις θηριώδεις μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν όλη την περασμένη δεκαετία.

Με εμβόλιμη πληρωμή μεθαύριο, οι συνταξιούχοι αυτοί θα λάβουν αναδρομικά που κυμαίνονται από 250 έως 300 ευρώ, καθώς ο νόμος 4670/2020 έχει ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τον Οκτώβριο του 2019, ενώ οι μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους δεν θα ξεπεράσουν το 2-3%.

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περιμένουν άλλοι 215.000 συνταξιούχοι, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΦΚΑ διαπίστωσε λάθη και παραλείψεις στους φακέλους τους και θα πρέπει να εκκαθαριστούν από την αρχή. Ωστόσο, εκτιμάται ότι εξ αυτών μόνο 40.000-50.000 πληρούν τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο νόμος.

Για να λάβει κάποιος τα αναδρομικά και τις αυξήσεις θα πρέπει:

α) να έχει άνω των 30 ετών ασφάλισης, καθώς μόνο από αυτό το όριο και πέρα αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης

β) να έχει μικρή ή καθόλου προσωπική διαφορά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, μετά την εξέταση των φακέλων των συνταξιούχων, για 520.000 συνταξιούχους η εφαρμογή του νόμου δεν έχει καμία επίπτωση τώρα, αλλά την προοπτική της επίσπευσης μελλοντικών αυξήσεων

Η αύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης ανέρχεται από 0,56% (28,35% αντί για 27,79% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που έχουν 31 έτη και φτάνει έως και το 7,21% (50,01% αντί για 42,8% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) για συνταξιούχους που είχαν συμπληρώσει 40 έτη κατά τη συνταξιοδότηση.

Τέλος, εκκρεμεί και η εκκαθάριση περίπου 30.000 φακέλων νέων συνταξιούχων (που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016), για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν αυξήσεις και αναδρομικά στα τέλη Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 65.000 νέοι (μετά τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους, κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά, κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Προτιμώ τα Μπολσόι από τα gay pride»!

Μία άκρως ανησυχητική βεβαιότητα εκφράζουν βουλευτές της Ν.Δ. σε πηγαδάκια εντός του κοινοβουλίου, για την επικίνδυνη προθυμία του Κυριάκου...

More Articles Like This