Έρχεται νομοσχέδιο-σκούπα με τις εξαγγελίες της ΔΕΘ

Θα περιλαμβάνει από τον φόρο γονικών παροχών έως τον ΦΠΑ σε καφέ και γυμναστήρια

Must Read

Σε νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετές εξ αυτών έχουν χρόνο εφαρμογής την 1η Οκτωβρίου.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει από τον φόρο γονικών παροχών που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του μήνα, έως τον ΦΠΑ στον καφέ και στα γυμναστήρια.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η διάταξη για την επιδότηση των λογαριασμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω, όπως επίσης και το πώς θα επιδοτηθεί η θέρμανση με φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει:

Γονικές παροχές:

Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές – δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1η Οκτωβρίου 2021. Το νέο πλαίσιο δεν αφορά μόνο ακίνητα, αλλά και μετοχές, ομόλογα και μετρητά.

Ηλεκτρικό ρεύμα:

Για τους μήνες από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο θα επιδοτηθούν οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαιτούμενες διευκρινίσεις για τον τρόπο υπολογισμού της επιδότησης δεν θα δοθεί με την επικείμενη διάταξη, αλλά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Επίδομα θέρμανσης:

Αυξάνεται κατά 20% το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον Δεκέμβριο του 2021. Φέτος τα ποσά εκτιμάται ότι θα αρχίζουν από τα 96 ευρώ και θα έχουν «ταβάνι» τα 780 ευρώ. «Πονοκέφαλος» φαίνεται να είναι η επιδότηση του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή του έχει εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες και σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.

Φόρος επιχειρήσεων:

Από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%, με το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο να ανέρχεται στα 183.000.000 ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ:

Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και στο τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022. Παράλληλα, μειώνεται και ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού στο 13% έως τον Ιούνιο του 2022. Επίσης, μειώνεται σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή στο 6%.

«ΓΕΦΥΡΑ 1»:

Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων νοικοκυριών που επλήγησαν από την πανδημία «ΓΕΦΥΡΑ 1» για τρεις μήνες με κάλυψη 40% επί των δόσεων δανείων.

Επιστρεπτέες προκαταβολές:

Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές:

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This