Πρωτοτύπησε πάλι ο Σταϊκούρας: Ανοίγει πλατφόρμες για ρύθμιση των… ρυθμίσεων!

Ποιες οφειλές θα συμπεριληφθούν στις 36 ή 72 δόσεις

Must Read

Σε μία έξαρση ανακοινώσεων… υποτιθέμενων μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά την περίοδο των lockdown, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι έρχεται πλατφόρμα ώστε να ρυθμιστούν, οι ρυθμίσεις των χρεών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε έως και 72 δόσεις!

Με λίγα λόγια, ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζει ρύθμιση στη ρύθμιση, αλλά δεν αναρωτήθηκε πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τα χρέη και οι οφειλές… Διότι η κυβέρνηση φαίνεται πως ξεχνά κάτι πολύ βασικό…. Πως και τώρα διανύουμε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης, και ότι αν και είχαμε φέτος μία σχετικά καλή τουριστική περίοδ, αυτό δε σημαίνει ότι τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων ξεπεράστηκαν!

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ίσως και σήμερα, αύριο, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. Η ρύθμιση των χρεών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομιών, «θα γίνει με μία αίτηση που θα πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021».

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

  • Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά
  • Όταν η αίτηση δεν υποβάλλεται από τον πρωτοφειλέτη, η υποβολή της διενεργείται μόνο στην αρμόδια για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών Υπηρεσία
  • Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης μέχρι και τις 31/1/2022
  • Η καταβολή της πρώτης δόσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά:

α) Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, με πληττόμενο ΚΑΔ

β) Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που:

  • Η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021
  • Έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση, για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021
  • Εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021
  • Έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων «COVID-19»
  • Ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε 36 ή 72 δόσεις

Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα που, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, δεν τελούν σε καθεστώς άλλης ρύθμισης και έχουν βεβαιωθεί κατά το διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021. Επιπλέον, εντάσσονται στη ρύθμιση, ανεξαρτήτως κριτηρίων, οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής.

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση:

α) Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020

β) Οφειλές που αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις

γ) Δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017 (Α’ 62).

Η ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ, και 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This