Από νέα πλατφόρμα θα λάβουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι

Με την υποβολή αίτησης, οι συγγενείς 14.600 συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που τους αναλογούν

Must Read

Η αναιτιολόγητη και προκλητική καθυστέρηση από μεριάς υπουργείου Εργασίας στην εφαρμογή του νόμου που ψήφισε τον Φεβρουάριο του 2020 για τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης είχε ως συνέπεια περίπου 15.000 συνταξιούχοι να αποβιώσουν πριν προλάβουν να πάρουν τις αυξήσεις που δικαιούνται!

Ετσι, πλέον των 133.000 παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι πληρώθηκαν την Τετάρτη, ο ΕΦΚΑ έθεσε χθες σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του φορέα προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, που απεβίωσαν προτού εισπράξουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν.

Η διαδικασία αφορά τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων κατ’ εφαρμογή του ν. 4670/2020 των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν μετά την 1η Οκτωβρίου 2019. Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) πληρώθηκαν τον Ιούλιο.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία από τον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους-> Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό κατ’ εφαρμογή του ν. 4670/2020.

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην πλατφόρμα παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα: Οικογένεια-> Απώλεια.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί διαθήκη ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Ειδικότερα ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This