«Έκαψαν» δήθεν τις φοροελαφρύνσεις για να… σώσουν τους πολίτες από την ακρίβεια!

Οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικό και θέρμανση εξανέμισαν όσα χρήματα είχαν απομείνει

Must Read

Σε δεύτερη «μοίρα» φαίνεται πως μπαίνουν οι νέες φοροελαφρύνσεις που σχεδίαζε να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το «πακέτο» για την ακρίβεια στην ενέργεια, ύψους 500.000.000 ευρώ, «ροκάνισε» τον δημοσιονομικό χώρο που δημιούργησε η νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης από το 5,9% στο 6,1% και προβλέπεται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες το επιτελείο του πρωθυπουργού είχε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με δημοσιογράφους, από τους οποίους είχε ζητήσει να διαρρεύσουν πως θα υπάρξει και νέο κύμα φοροελαφρύνσεων.

Αποδείχθηκε πως όλο το σχέδιο του πρωθυπουργού έπεσε έξω, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστή η επερχόμενη αύξηση των τιμών και μάλιστα το θέμα της ενέργειας θα «έκαιγε» τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, προτιμήθηκε η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, με τις υποχρεώσεις για νέο πακέτο μείωσης φόρων, ώστε να δείξουν ότι… λεφτά υπάρχουν για κάθε περίσταση.

Όπως φαίνεται όμως, οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν για το ηλεκτρικό ρεύμα και το επίδομα θέρμανσης, που διευρύνεται σημαντικά, εξανέμισαν όσα χρήματα υπήρχαν λόγω της καλύτερης εκτίμησης για την ανάπτυξη.

Ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους, το «ψαλίδισμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 1,1 ποσοστιαίων μονάδων.

Οι επιπτώσεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού φαίνεται πως είναι στον αέρα ακόμα και το ποσοστό μείωσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς η κυβέρνηση χρωστά μια νέα ελάφρυνση κατά 8%.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδίαζε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες, παράλληλα με το διπλό επίδομα που θα λάβουν τα Χριστούγεννα όσοι δικαιούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο έκανε λόγο για χρηματική βοήθεια σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021, που υπολογίζονται πάνω από 1.000.000 συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ για κύρια και επικουρική σύνταξη.

Οι τελικές αποφάσεις, βέβαια, θα ληφθούν προς το τέλος Νοεμβρίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της ανάπτυξης, ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This