«Τρύπα» στα έσοδα από ΦΠΑ: 6 δισ. ευρώ

Θα έπρεπε να εισπραχθούν 21 δισ. ευρώ

Must Read

Τη χειρότερη επίδοση μετά τη Ρουμανία στην απώλεια εσόδων από τον ΦΠΑ έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπολόγισαν ότι στους μήνες της πανδημίας έκαναν «φτερά» 120- 140 δισ. ευρώ, από δυνητικά έσοδα ΦΠΑ σε όλα τα κράτη-μέλη.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το 4-5% αυτών των απωλειών αφορούν την «τρύπα» που παρουσιάζουν τα ταμεία της Ελλάδας.

Για τη χώρα μας υπολογίζεται πως χάνονται τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Κανονικά θα έπρεπε να εισπραχθούν περίπου 21 δισ. ευρώ, ενώ στα κρατικά ταμεία έφτασαν πέρυσι σχεδόν 15 δισ. ευρώ.

Το θέμα του ΦΠΑ αποτελεί μία από τις μεγάλες «πληγές» της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών εσόδων. Μάλιστα, φαίνεται πως το φαινόμενο εντάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού χαλάρωσαν οι έλεγχοι.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε., μία μέση επιχείρηση στην Ευρώπη χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να συμμορφωθεί στο μέτωπο της γραφειοκρατίας για την επιστροφή ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

Ωστόσο, η Ιταλία, η Κύπρος και η Ελλάδα καταγράφουν τον μεγαλύτερο αριθμό εβδομάδων για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ και συγκεκριμένα περίπου 62, 43 και 31 εβδομάδες αντίστοιχα! Δηλαδή, μία επιχείρηση στην Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει 8 μήνες για το… αυτονόητο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This