Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τα δασικά αυθαίρετα!

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υπαγωγή τους σε διαδικασία τακτοποίησης, με παράβολο 250 ευρώ

Must Read

Τη δυνατότητα να σώσουν προσωρινά το δασικό τους αυθαίρετο με την καταβολή παράβολου ύψους 250 ευρώ έχουν, πλέον, και με τη βούλα χιλιάδες ιδιοκτήτες, καθώς άνοιξε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ιστότοπο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με την υποβολή της αίτησης οι πολίτες εξασφαλίζουν άμεσα αναστολή όλων των διοικητικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια πληρώνοντας πρόστιμο, κάτι που θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα καταγράφουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και θα περιληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα.

Αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του ν. 4685/2020 (Οικιστικές πυκνώσεις) μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον ή δικαίωμα. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης του Τaxisnet.

Για την υποβολή της αίτησης υπάρχουν πέντε βασικές προϋποθέσεις:

  1. Να συμπληρώσουν τα προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας στην ειδική ηλεκτρονική φόρμα µέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την έναρξη της διαδικασίας υπαγωγής.
  2. Να συμπληρώσουν µέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ ’87) των κορυφών του πολυγώνου της έκτασης/του γεωτεµαχίου.
  3. Να συμπληρώσουν µέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας τις γεωγραφικές συντεταγμένες (σε ΕΓΣΑ ’87) των κορυφών του πολυγώνου του κτιρίου (κατοικία ή/και συνοδεύουσα κατασκευή) που βρίσκεται εντός της έκτασης/του γεωτεµαχίου.
  4. Να καταβάλουν υποχρεωτικά e-παράβολο ύψους 250 ευρώ ανά αίτηση.
  5. Να συνυποβάλουν ηλεκτρονικώς τα απαραίτητα έγγραφα/στοιχεία.

Τακτοποίηση μόνο για κατοικίες

Ως οικιστικές πυκνώσεις ορίζονται οι συγκεντρώσεις κατοικιών, οι οποίες παρουσιάζουν εν τοις πράγμασι λειτουργική ενότητα, λόγω της εγγύτητας μεταξύ τους και της εξυπηρέτησής τους από κοινά δίκτυα (όδευση, ενέργεια, ύδρευση, κ.λπ.). Από την κατεδάφιση μπορούν να εξαιρεθούν οι κατοικίες που σχηματίζουν οικιστικές πυκνώσεις, εντός περιοχών που περιλαμβάνονται σε αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

Η δυνατότητα, δηλαδή, προσωρινής εξαίρεσης από την κατεδάφιση και από άλλες διοικητικές κυρώσεις, παρέχεται μόνο για οικίες (όχι για άλλα κτίσματα) και τυχόν κατασκευές που είναι απολύτως απαραίτητες -λειτουργικά- στις κατοικίες.

Αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται και δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο κτίρια που:

  1. δεν έχουν τον χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία,
  2. έχουν ανεγερθεί μετά την 28/7/2011,
  3. βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους κ.λπ.,
  4. βρίσκονται εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες κι έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης και
  5. η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This