Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ χονδρικής τιμής στην Ελλάδα

Για όλα φταίει το... ράλι στις τιμές του φυσικού αέριου

Must Read

Από αρνητικά ρεκόρ άλλο τίποτα η Ελλαδίτσα μας, με ένα ακόμη ρεκόρ ακρίβειας να καταγράφεται σήμερα Δευτέρα στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 233,53 ευρώ/MWh!

Μάλιστα στη διάρκεια της ημέρας η τιμή προβλέπεται να εκτιναχθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας σε μέγιστο των 320,04 ευρώ/MWh. Οι πρωτοφανείς αυτές τιμές προκαλούνται εξαιτίας του ράλι στις τιμές του φυσικού αέριου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες που χρησιμοποιούν το καύσιμο να αυξάνουν τις προσφορές τους για συμμετοχή στη χονδρεμπορική αγορά του ρεύματος.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν από τα 90 έως τα 100ευρώ/MWh, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν φτάσει έως και τα 160 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα οι τιμές στη χονδρική ρεύματος διαμορφώθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh από τα 202 έως τα 216 ευρώ/MWh, με μόνη εξαίρεση χθες Κυριακή, όταν η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 191,42 ευρώ/MWh.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος, αλλά και παρέμβαση, ούτως ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τα πραγματικά κόστη παραγωγής, χωρίς ορισμένοι παραγωγοί να επωφελούνται υπερκέρδη, εξαιτίας του ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει επειδή, όσο οι τιμές του βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, αυτό είναι και ο μοναδικός παράγοντας που ορίζει τις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Μακεδονίας: «Η λίμνη Κορώνεια κινδυνεύει με ερημοποίηση»

Τεράστιος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην επαρχία του Λαγκαδά, στην Θεσσαλονίκη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην...

More Articles Like This