Πετρέλαιο: Επιστροφή του ΕΦΚ σε νέους αγρότες

Πετρέλαιο: Επιστροφή του ΕΦΚ σε νέους αγρότες

Must Read

Ρύθμιση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2022 στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από 200.000 νέους αγρότες και αγρότες-μέλη συνεργατικών σχημάτων προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, εξαιτίας των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών, συνολικού κόστους 50.000.000 ευρώ.

Η επιστροφή θα γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις αγορές πετρελαίου.

Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από παρεμβάσεις σε τρεις άξονες.

Αίσθηση προκάλεσε η «on camera»… διόρθωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού στον Χρήστο Σταϊκούρα για το ύψος των αγροτών που θα ωφεληθούν από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για 176.000 ωφελούμενους αγρότες, με τον Σπήλιο Λιβανό να τονίζει ότι «η ρύθμιση με τους υπολογισμούς που κάναμε χθες το βράδυ θα φτάσει λίγο παραπάνω απ’ ό,τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, γύρω στους 200.000 αγρότες».

Προφανώς, η εξαγγελία του πρωθυπουργού για το αγροτικό πετρέλαιο έγινε χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μη φτάνουν στα αρμόδια υπουργεία για τον υπολογισμό των δικαιούχων, αφού το κονδύλι για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 50.000.000 ευρώ.

Φαίνεται πως ο σχεδιασμός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ και η συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για νωρίς το πρωί, όταν οι αγρότες της Κρήτης έφταναν στην Αθήνα. Κατά πληροφορίες, κάποιοι δεν πρόλαβαν να ενημερώσουν τον Χρήστο Σταϊκούρα για την αλλαγή στο ύψος των δικαιούχων…

Ολες οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες-φυσικά πρόσωπα ωφελούνται από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι:

• η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων,
• η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%,
• η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από 28% σε 22%,
• η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα,
• η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης,
• η μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.
Επιπλέον, ειδικά για τον αγροτικό τομέα ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:
• Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
• Μόνιμη υπαγωγή στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.
• Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων.

Εως σήμερα, έχουν καταβληθεί 164.000.000 ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημιές εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί άλλα 40.000.000 ευρώ, που θα χορηγηθούν έως το τέλος του έτους, για τη στήριξη πρόσθετων -πληγέντων- κλάδων του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με 258.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This