19/1/2022

Η κυβέρνηση θέλει να ξεχρεώσει ΔΝΤ και Ευρωζώνη με τους Έλληνες να πεινάνε!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλει επιπλέον μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η ελληνική οικονομία βιώνει βαθιά ύφεση, είτε κάποιος το δει μακροοικονομικά είτε το δει μικροοικονομικά. Η διαχείριση από την πλευρά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη (μαζί με τις προηγούμενες!) σε συνδυασμό με την εμφάνιση της πανδημίας, που έφερε κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία, οδήγησε τα κράτη σε περιορισμούς και lockdown που μόνο αρνητικά αποτελέσματα είχαν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται υπό τριπλή οικονομική πίεση. Της ακρίβειας (σε προϊόντα βασικής κατανάλωσης), των επιχειρήσεων της εστίασης και του λιανεμπορίου (που απολύτως δικαιολογημένα καθώς η κυβέρνηση τους επιβάλλει τον ρόλο των «χωροφυλάκων» των ανεμβολίαστων) αλλά και του ξέφρενου ράλι -που μόνο στην Ελλάδα από όλη την Ευρώπη, πλέον συνεχίζεται, στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα ανατιμήσεων, λιτότητας και έντονης φορολογικής «επιδρομής» ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οραματίζεται τόσο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας όσο και για την πρόωρη αποπληρωμή χρεών συνολικού ύψους 7,1 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις χώρες της Ευρωζώνης.

Έτσι τουλάχιστον δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική». Αποκαλύπτει μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις για τις πρόωρες αποπληρωμές χρέους έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ, αναφερόμενος στο πότε θα εξέλθει η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία, δηλώνει ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και, κυρίως, από τον χρόνο καταβολής μιας υπολειπόμενης -από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- δόσης» (σ.σ.: ANFAs και SMPs).

«Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021», υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος αναγνωρίζει ωστόσο ότι υφίστανται κίνδυνοι λόγω υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης.

«Είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική των τιμών, να επέμβουμε δυναμικά και επιπρόσθετα», αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά επιπλέον μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής» να εγγραφούν στο ονομαστικό χρέος, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στην τελευταία ανακοίνωση της Eurostat όπου δεν ελήφθη καμία σχετική απόφαση και δηλώνει ότι «προχωράμε με βάση τις υφιστάμενες εθνικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις».

Βρισκόμαστε, πλέον, λίγα 24ωρα πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Θα αναθεωρήσετε εκ νέου τον στόχο μεταβολής του ΑΕΠ για το 2021 και για το 2022; Ο πήχης είναι στο 6,1% αυτή τη στιγμή…

«Οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας είναι ικανοποιητικοί και οδηγούν σε υψηλότερο ρυθμό μεγέθυνσης για το 2021. Ταυτόχρονα όμως υφίστανται σημαντικές αβεβαιότητες και υψηλοί κίνδυνοι, αποτέλεσμα της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης. Αβεβαιότητες και κίνδυνοι που μπορεί να φρενάρουν τη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Όλα αυτά θα συνυπολογιστούν και θα καταλήξουμε στις προβλέψεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό την ερχόμενη εβδομάδα».

Αύξηση του ΑΕΠ πάνω από το 6,1% για το 2021 σημαίνει και πρόσθετα μέτρα στήριξης; Είναι προτεραιότητα η παροχή περαιτέρω ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης;

«Η όποια επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ είναι ένα στοιχείο που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, αλλά όχι το μοναδικό. Πρέπει να συνεκτιμηθεί η προέλευση της αύξησής του και η μονιμότητα των χαρακτηριστικών του. Σε κάθε περίπτωση, ως κυβέρνηση, έχουμε έμπρακτα αποδείξει ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αυτός επιστρέφει στην κοινωνία. Όσον αφορά στην παροχή ενισχύσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, πρόκειται -πράγματι- για μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα με το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Ένα νέο μέτρο, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος 50 εκατ. ευρώ – πέραν των 500 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης. Και είμαστε έτοιμοι, παρακολουθώντας τη δυναμική των τιμών, να επέμβουμε δυναμικά και επιπρόσθετα».

Οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης για το 2022; Να θεωρούμε δεδομένη την παράταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επόμενο έτος; Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεσπιστούν κριτήρια ώστε να επικεντρωθεί η βοήθεια στους ασθενέστερους;

«Οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγματι, φαίνεται να είναι πιο οξείες, σε σχέση με τις αρχικές -διεθνείς και ευρωπαϊκές- εκτιμήσεις και να διαρκούν περισσότερο, αλλά εξακολουθεί να φαίνεται πως είναι παροδικές. Με τα δεδομένα αυτά, είναι σαφές ότι θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμους πόρους για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Το βέβαιο είναι ότι θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Το πώς ακριβώς θα το πράξουμε, θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και τις κυβερνητικές προτεραιότητες».

Ετοιμάζεστε να παρουσιάσετε τις διατάξεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ. Τι να περιμένουν οι ιδιοκτήτες; Θα θεσπιστεί ένας φόρος «πολυτελείας» στα ακριβά ακίνητα, ώστε να αναπληρωθούν τα έσοδα από την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο; Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα ισχύσει και για τα νομικά πρόσωπα;

«Η άσκηση για τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ, και την προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές που προέκυψαν με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι. Είναι, όμως, δεδομένη η επιδίωξή μας, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, να επιτύχουμε δικαιότερη κατανομή του φόρου και, από το 2022, περισσότεροι πολίτες να πληρώσουν ακόμα λιγότερο ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με αυτόν που πληρώνουν την τελευταία διετία, και ο οποίος, από τον Σεπτέμβριο του 2019, είναι ήδη μειωμένος, μεσο-σταθμικά, κατά 22%».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, η Ελλάδα θα εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Ιούνιο του 2022. Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα ή αργότερα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία;

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας -στο οποίο εισήλθε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- να γίνει, με ασφάλεια, εντός του 2022. Οι σχετικές συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχουν ξεκινήσει, αλλά ο ακριβής χρόνος εξόδου θα εξαρτηθεί από την πορεία της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και, κυρίως, από τον χρόνο καταβολής μιας υπολειπόμενης -από την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- δόσης από τις επιστροφές κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί το ευρωσύστημα (ANFAs και SMPs)».

Έχετε δηλώσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι στους σχεδιασμούς είναι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου και η πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις με τους θεσμούς; Έχει γίνει κάποιο αίτημα; Θα μπορούσε να τελειώσει η διαδικασία σε ένα από τα δύο πεδία εντός του 2021;

«Πράγματι, πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού, ύψους περίπου 5,3 δισ. ευρώ, λήξεων των ετών 2022 και 2023, των υφιστάμενων διμερών δανείων προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχουν δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για τις δύο αυτές εμβληματικές πρωτοβουλίες.

Πρωτοβουλίες που ενισχύουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνουν βασικούς δείκτες του προφίλ και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, περιορίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο και τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης και αποφέρουν σημαντικό πρόσθετο όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικά, το συνολικό όφελος από τις δύο πρόωρες αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων της χώρας από το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί, και από την επικείμενη τρίτη αποπληρωμή, εκτιμάται στα 228 εκατ. ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους.

Οι προσπάθειές μας για τις εν λόγω πρόωρες αποπληρωμές έχουν ξεκινήσει, σε τεχνικό επίπεδο, εδώ και περίπου τρεις μήνες.

Τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι και θεσμοί εργάζονται μεθοδικά, ώστε οι δύο αυτές κινήσεις, που έγιναν δεκτές με ιδιαιτέρως θετικά σχόλια από εταίρους, αγορές και οίκους αξιολόγησης, να λάβουν τις προβλεπόμενες εγκρίσεις και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να εγγράψει στο χρέος της τα ποσά που έχει δώσει ως εγγυήσεις για το σχέδιο «Ηρακλής»; Είναι, δηλαδή, πιθανή η αύξηση του ονομαστικού χρέους κατά περίπου 20 δισ. ευρώ;

Η τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Eurostat, που δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου, σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία καταρτίστηκαν στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP), δεν εμπεριέχει κάτι σχετικό. Συνεπώς, προχωράμε με βάση τις υφιστάμενες εθνικές και ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Φωτιά» οι λογαριασμοί του ρεύματος: Έρχονται και άλλες αυξήσεις!

Με επιδοτήσεις «ψίχουλα» απαντά η κυβέρνηση

Πώς θα μειώσετε τον φόρο σας, εάν πληρώνετε με κάρτα!

Σε ποια επαγγέλματα αφορά

Οικογενειακά μαγαζιά τέλος: Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις!

Με... «δόλωμα» την πρόσβαση στα τραπεζικά δάνεια και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

«Βρέχει» δικαστικές προσφυγές για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

Η Δικαιοσύνη θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν θα εφαρμοστεί το «πετσόκομμα»

Μπόνους αποδοτικότητας: Για ποιους δημοσίους υπαλλήλους το προορίζει η Κυβέρνηση

Σύστημα μόνιμου μπόνους εξετάζει η Κυβέρνηση, όχι για το σύνολο του δημόσιου τομέα, αλλά...

Τα «μυστικά» του νέου Αναπτυξιακού: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται επιδοτήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή με βασική αλλαγή τη θέσπιση 13 θεματικών καθεστώτων χορήγησης

Εβδομάδα πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κυβέρνηση και χοντρέμποροι, οι μεγάλοι ένοχοι για την ακρίβεια

Οι πραγματικές αιτίες που τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται πιο ακριβά φέτος. Ποιοι πλήττονται και ποιοι ωφελούνται

Οικιακά φωτοβολταϊκά με πώληση ενέργειας και έσοδα 300-400 € τον χρόνο

Διαδικασίες-εξπρές υπόσχεται το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας για όσους καταναλωτές μπουν στο νέο πρόγραμμα

«Καίει» τα νοικοκυριά η ενέργεια!

Καλπάζει κάθε μήνα ο πληθωρισμός! Εκτοξεύτηκαν εκ νέου οι τιμές στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, συμπαρασύροντας όλα τα βασικά αγαθά, ενώ τα ισχνά μέτρα της κυβέρνησης ξαϋλώνονται

Ελάχιστοι έχουν υποβάλει αίτηση στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη

Λιγότερες από 15 ημέρες απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις»

Αναφορά στους φόρους, στους μισθούς και στις ανατιμήσεις έκανε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε...

SOS από τους εμπόρους: «Αν δεν προσέξουμε θα μιλάμε μόνο για τα λουκέτα και όχι για την πανδημία»

Για «πανδημία εμπορίου» μιλά ο Πρόεδρος του ΕΣΘ - Μαγαζί πλήρωνε 800 ευρώ ρεύμα και τώρα θα πληρώσει 2.700!

«Βόμβα» από το Eurogroup: Υπό αίρεση τα μέτρα στήριξης!

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις...

Πρώτη κατοικία: Στα χέρια των… τραπεζών οι πλειστηριασμοί!

Δεν έχουν τέλος οι καθυστερήσεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού - Οι «κρυφές» παγίδες της «δεύτερης ευκαιρίας»

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ξέσπασε σε λυγμούς η σύζυγος του Τζώρτζη Μονογυιού – «Αφήστε με να πάω στην κηδεία του» 

Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται η σύζυγός του...

Γκιώνης αδειάζει Τούνη για το «ροζ» video: Πληρώθηκε αδρά για να κλείσει το στόμα της

Όχι μόνο «αδειάζει» την Ιωάννα Τούνη για την ανάρτησή...

Σουίτα βιασμού: Οι αδελφοί Λεβέντη της Coca-Cola και τα άλλα τρία «μπουμπούκια»

«Σεισμός» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την υπόθεση-σοκ! Ιδιαιτέρα μεγαλοβιομηχάνου το θύμα

Ηρωίδα η Γεωργία! Δεν λυγίζει από τις απειλές των καθαρμάτων και μιλάει δημόσια

Δημόσια βγαίνει να καταγγείλει τον εφιάλτη που έζησε στα...

Εξελίξεις! Βρέθηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα στον οργανισμό της Γεωργίας

Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης αναμένονται από ώρα σε ώρα - Τι βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης που βρήκε το θάρρος να μιλήσει δημόσια

Κύκλωμα μαστροπείας με Rich Kids: Ο βιασμός στο δωμάτιο 602 και το «ψάρεμα» ανυποψίαστων κοριτσιών

Προσεγγίζουν σε καφέ και στα social media γυναίκες, τις οποίες ναρκώνουν και τις «πασάρουν» σε πλουσιόπαιδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ