Βόμβα από την Κομισιόν: Έλλειμμα-μαμούθ 17 δισ. ευρώ το 2021!

Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το 2022

Must Read

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για ισχυρή ανάκαμψη το 2021, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα κρύβουν μια σειρά από εκτιμήσεις που μόνο αισιόδοξες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για την ελληνική οικονομία.

Η Ε.Ε. προβλέπει ότι η ανάπτυξη του 2021 θα αγγίξει το 7,1%, αντί για το 6,1% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, και το 2022 θα αγγίξει το 5,2%, έναντι του 4,5% που εκτιμά η κυβέρνηση.

Ωστόσο, η Κομισιόν προβλέπει ότι το φετινό πρωτογενές έλλειμμα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 17,4 δισ. ευρώ, κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα «τραντάξει» την ελληνική οικονομία, αφού θα προστεθεί στο πρωτογενές έλλειμμα των 11,7 δισ. ευρώ που καταγράφηκε το 2020, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Αυτή η πρόβλεψη βάζει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, καθώς στη συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση των ελλειμμάτων η Αθήνα συμμετέχει με ένα σωρευτικό πρωτογενές έλλειμμα σχεδόν 30 δισ. ευρώ την τελευταία διετία.

Η Ε.Ε. εκτιμά ότι ο πληθωρισμός δεν θα χτυπήσει «βαριά» την πόρτα της Ελλάδας, αφού είναι πιθανό να παραμείνει ελαφρώς θετικός το 2021, καθώς δεν υπήρξε υψηλή ζήτηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί το 2022, φτάνοντας στο 1%, για να υποχωρήσει στο 0,4% το 2023.

Οι αβεβαιότητες

Βασικό κίνδυνο για την πορεία της οικονομίας αποτελούν η πορεία της πανδημίας και οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, όπως επίσης και οι τυχόν παρενέργειες από την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Ειδικά στο σκέλος των μέτρων στήριξης, εκφράζεται ανησυχία για την ταχύτητα απόσυρσης των μέτρων στήριξης στην απασχόληση, ενώ ακόμα μια φορά αναφέρονται και οι γεωπολιτικοί παράγοντες ως πηγές ανησυχίας.

Στους δημοσιονομικούς κινδύνους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι πιθανή ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων που εκδίδονται ως μέρος των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του δημοσιονομικού κόστους, όπως επίσης οι δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου και η εκκρεμής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις και στα εποχικά επιδόματα.

«Περαιτέρω κίνδυνοι σχετίζονται με τη στατιστική ταξινόμηση πρόσφατων ή προγραμματισμένων ρυθμίσεων χρηματοοικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πώλησης και μίσθωσης για ακίνητα που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες» τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This