Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα πάρουν τα Χριστούγεννα έως 900 ευρώ

Στις 15 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πρώτο ποσό

Must Read

Μήνας δύσκολων αποφάσεων ο επόμενος, καθώς τον Δεκέμβριο αναμένεται να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για όλες τις επιπλέον παροχές που σκέφτεται να εξασφαλίσει η κυβέρνηση στους Έλληνες φορολογούμενους, προκειμένου να κατευνάσει για λίγο τα πνεύματα λόγω των απίστευτων ανατιμήσεων και του κύματος ακρίβειας που οδηγεί τα νοικοκυριά στην πλήρη φτωχοποίηση.

Με την κλασική πολιτική των επιδομάτων αναμένεται να «απαντήσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απόλυτη ισοπέδωση των ελληνικών εισοδημάτων. Το βασικό και κρίσιμο ωστόσο ζήτημα παραμένει η εύρεση δημοσιονομικού χώρου προκειμένου να δοθεί το λεγόμενο έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.

Ποιοι και πόσα θα πάρουν ως κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα

«Παράθυρο» για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες τον Δεκέμβριο ανοίγει η πορεία των φορολογικών εσόδων. Ο διπλασιασμός του ΚΕΑ θα έχει φέτος τη μορφή του «κοινωνικού μερίσματος» και θα αφορά στα ευάλωτα νοικοκυριά και συγκεκριμένα, όλους όσους είναι ήδη δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Οικονομική βοήθεια ύψους έως και 900 ευρώ σε περισσότερα από 280.000 νοικοκυριά. Διπλό βοήθημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν όλοι οι δικαιούχοι στο τέλος του χρόνου.

Στις 15 Δεκεμβρίου θα δοθεί το πρώτο ποσό του «κοινωνικού μερίσματος», από το διπλό επίδομα στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) όπως αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που καταβάλει ο ΟΠΕΚΑ την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περίπου 273.000 ευάλωτα νοικοκυριά (482.335 ευάλωτους πολίτες).

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η πληρωμή θα γίνει όπως γίνεται κάθε μήνα με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δηλαδή μισό ποσό στη προπληρωμένη κάρτα και μισό μετρητά.

Ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 900 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 30 Δεκεμβρίου κάποιος που παίρνει σήμερα 200 ευρώ θα πάρει 400 ευρώ ενώ οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 900 ευρώ θα πάρουν τα διπλάσια δηλαδή 1.800 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This