Πάγιες δαπάνες: Έρχεται διπλό «λίφτινγκ»

Εκτός από την τρίμηνη παράταση της επιδότησης, γίνεται πιο ελαστική η χρήση των «κουπονιών» για συμψηφισμό φόρων και εισφορών

Must Read

Σημαντικές αλλαγές στην επιδότηση των παγίων δαπανών ετοιμάζεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να δώσει ανάσα στις 31.000 επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της τρίμηνης παράτασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, έως και το τέλος Μαρτίου του 2022, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακατανομής των ποσών που τίθενται προς συμψηφισμό από την κάθε επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον νόμο, για τον συμψηφισμό των χρεών στην Εφορία οι επιχειρήσεις έπρεπε να προσδιορίσουν το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για την εξόφληση φορολογικών οφειλών και αντιστοίχως το ποσό που επιθυμούν να διατεθεί για ασφαλιστικές εισφορές.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται το σενάριο να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης των ποσών. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει δηλώσει πως με τα κρατικά «κουπόνια» ύψους 30.000 ευρώ θα συμψηφίσει τα 20.000 ευρώ προς την Εφορία και τα 10.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, να μπορεί να αλλάξει την κατανομή των ποσών π.χ. 14.000 ευρώ στην Εφορία και 16.000 ευρώ στα ταμεία.

Στο πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έχουν ενταχθεί 31.000 επιχειρήσεις, με τη μέση ενίσχυση να ανέρχεται σε 14.000 ευρώ. Στη λίστα περιλαμβάνονται 10.356 εταιρίες από τον κλάδο της εστίασης, 4.019 από το λιανεμπόριο, 3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων, 1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών, 1.272 από το χονδρεμπόριο και 1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31.12.2021 και τυχόν υπόλοιπο ποσό που παραμένει μετά τις 31.12.2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας, ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Για τις φορολογικές οφειλές η έκπτωση εφαρμόζεται με την ακόλουθη σειρά:

α) από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων/νομικών οντοτήτων

β) από ΕΝΦΙΑ

γ) από ΦΠΑ

δ) από κάθε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

Διαβάστε ακόμα:

Δεν έχει τέλος η κοροϊδία με τις πάγιες δαπάνες!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This