Επιστρεπτέα: Σε 60 δόσεις η αποπληρωμή των ποσών

Στους δικαιούχους δίνεται νέα παράταση για την υποβολή των δικαιολογητικών

Must Read

Σε 60 μηνιαίες δόσεις, αντί των 40 που προβλεπόταν αρχικά, θα επιστραφούν τελικά οι επιστρεπτέες προκαταβολές 1 – 7, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων δεν επιβαρύνονται με επιτόκιο ενώ, παρά τις διαρροές των τελευταίων ημερών, δεν «παγώνουν» οι δόσεις έως και τον Ιούνιο του 2022, αλλά παραμένει το ισχύον πλαίσιο, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Ιανουάριο του ερχόμενου έτους.

Μάλιστα, όσες επιχειρήσεις έλαβαν τουλάχιστον μία από τις συνολικά επτά επιστρεπτέες προκαταβολές, παρέχεται έκπτωση 15% για την εφάπαξ επιστροφή του επιστρεπτέου ποσού πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Ταυτόχρονα δίνεται νέα παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται ήδη σε υπουργικές αποφάσεις, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που καλούνται να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες είναι «κουρεμένο» έως και 75%, αφού θα κληθούν να επιστρέψουν σχεδόν το 25% του αρχικού ποσού που εισέπραξαν, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με το πλαίσιο να προβλέπει -πέραν της ρήτρας διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας- τα εξής:

1 Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:

  • Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων
  • Το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων
  • Το 50% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις

2 Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 επιστρέφεται:

  • Το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων
  • Το 33,3% για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν τουλάχιστον μία από τις επτά επιστρεπτέες προκαταβολές θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ για την έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος.

Το ποσό θα εμφανιστεί στις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE/ ο λογαριασμός μου/Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των 60 μηνιαίων δόσεων που προβλέπει το αναθεωρημένο πλαίσιο, θα πρέπει με τους κωδικούς του Taxis:

Βήμα 1: να εισέλθουν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ «myAADE»
Βήμα 2: να επιλέξουν το πεδίο «ο λογαριασμός μου»
Βήμα 3: Προσωποποιημένη πληροφόρηση
Βήμα 4: Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που κόπηκαν σε κάποιον ή από όλους τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και η ΑΑΔΕ θα βγάλει τον λογαριασμό της επιστροφής των ποσών ανά κατηγορία.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Θα δοθεί παράταση στην πληρωμή τους;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This