Γόρδιος δεσμός ο νέος ΕΝΦΙΑ

Η 18μελής επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τα έχει βρει «σκούρα» με την κατάρτιση του φόρου των ακινήτων

Must Read

Εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει στον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ μετά την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών στις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα, έχει προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει από την ατζέντα τη μείωση κατά 8%, η οποία αποτελεί το τελευταίο σκέλος μιας σειράς ελαφρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ συνολικά κατά 30%. Με άλλα λόγια, ο νέος φόρος δεν θα περιλαμβάνει μια οριζόντια μείωση κατά 8%.

Η 18μελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών μάλλον τα έχει βρει «σκούρα» με την κατάρτιση του φόρου των ακινήτων, καθώς πρόθεση του οικονομικού επιτελείου -με βάση τις ανακοινώσεις του- είναι η πλήρης αναμόρφωση του ΕΝΦΙΑ, που κανονικά θα έπρεπε να ενεργοποιηθεί με τα εκκαθαριστικά του 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για τον Νοέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά, το αναθεωρημένο πλαίσιο θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να πάρει μορφή σχεδίου νόμου στις αρχές του 2022, που σημαίνει ότι στον αυριανό Προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη αναφορά στον εν λόγω φόρο και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» όπως αναμενόταν.

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλαγές σε μια σειρά από συντελεστές (παλαιότητας, ορόφου κ.λπ.), ενώ η λογική του νέου πλαισίου θα προβλέπει ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τα ίδια ή και ελαφρώς λιγότερα σε σχέση με φέτος.

Μία από τις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει ο ανασχεδιασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο. Ωστόσο, ο συμπληρωματικός φόρος θα διατηρηθεί εμμέσως, καθώς το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι θα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες όχι στην περίπτωση που το σύνολο της περιουσίας τους υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα, αλλά για κάθε ακίνητο που διαθέτουν με αξία πάνω από το συγκεκριμένο ποσό.

Σημειώνεται πως στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022 να έχουν εκδοθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να αρχίσει η πληρωμή τους από τον ερχόμενο Μάρτιο και να καταβληθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This