Συνετή δημοσιονομική προσαρμογή ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χτυπά το καμπανάκι στην κυβέρνηση, καθώς κάνει λόγο για «δημοσιονομικές ανισορροπίες», αφού το έλλειμμα της χώρας, το χρέος και το επενδυτικό κενό έχουν ξεφύγει από τα ανεκτά όρια.
Με τον «δίδυμο» πονοκέφαλο που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο με την υγειονομική κρίση και την ακρίβεια, δεν αποκλείεται να απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση να είναι έτοιμη για τη λήψη επιπλέον παρεμβάσεων, ωστόσο υπογραμμίζει πως οι χειρισμοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς εγκυμονεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αφού το έλλειμμα του 2021 θα αγγίζει τα 17 δισ. ευρώ.
Διορία έως τον Απρίλιο
Σύμφωνα με τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, οι ελληνικές Αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις στον ενεργειακό τομέα και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ έκαναν σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωση των περισσότερων ειδικών δεσμεύσεών τους μέχρι τον Απρίλιο του 2022.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μειώσει δραστικά τα «κόκκινα» δάνεια, να έχει θέσει σε λειτουργία τον ιδιωτικό φορέα διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνά η πρώτη κατοικία όσων δανειοληπτών πτωχεύουν, θα πρέπει να προχωρήσει στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (που περιλαμβάνει και το τεράστιο «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων), ενώ θα πρέπει να υλοποιηθούν και μεταρρυθμίσεις για την υγειονομική περίθαλψη και τη δικαιοσύνη.
SOS για το χρέος
Η Κομισιόν κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό χρέος, το οποίο το 2020 αυξήθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο 206,3%, απόρροια του μεγάλου βάθους της ύφεσης αλλά και των μέτρων στήριξης που αναγκάστηκε να εφαρμόσει η κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης του δημόσιου χρέους προβλέπεται να αρχίσει να μειώνεται το 2021, ωστόσο σημειώνει πως το χρέος αποτελεί τον Νο 1 κίνδυνο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Πράσινο φως» για την εκταμίευση των 767.000.000
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα πέρασε με επιτυχία τη 12η αξιολόγηση της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, ανάβοντας παράλληλα το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση 767.000.000 ευρώ προς τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε και το σχέδιο του προϋπολογισμού, ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης Ελλάδας στο 7,1% για το 2021 (φθινοπωρινή πρόβλεψη), ενώ για το 2022 η εκτίμησή της κάνει λόγο για 5,2%.
Μάλιστα, εκτιμά ότι στο τέλος του 2022 το ΑΕΠ θα είναι κατά 2,4% υψηλότερο σε σχέση με το 2019. Η καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το 2021 και το 2022.
Διαβάστε ακόμα:
Προϋπολογισμός: Πανδημία και ακρίβεια φέρνουν «ψαλίδι» σε επιδόματα και αύξηση φόρων