Κομισιόν: Η Ελλάδα χάνει δύο… ΕΝΦΙΑ το χρόνο από την απώλεια του ΦΠΑ!

Σε άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο υπολογίζεται η απώλεια εσόδων της χώρας μας

Must Read

Δύο… ΕΝΦΙΑ τον χρόνο κοστίζει η απώλεια ΦΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε το 2019 απώλεια εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, ύψους 5,35 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη 2η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κενό στον ΦΠΑ αντιπροσωπεύει τα έσοδα που χάνονται από την απάτη και τη φοροδιαφυγή στον τομέα του ΦΠΑ, τις πρακτικές φοροαποφυγής και βελτιστοποίησης του ΦΠΑ, τις πτωχεύσεις και τις χρηματοπιστωτικές αφερεγγυότητες, καθώς και τους εσφαλμένους υπολογισμούς και τα διοικητικά σφάλματα.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα έσοδα από τον ΦΠΑ που έχουν χαθεί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν το χρέος που δημιουργήθηκε κατά την αρχική ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19. «Τα φετινά στοιχεία αντιστοιχούν σε απώλεια άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπτο. Πρόκειται για απαράδεκτες απώλειες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και σημαίνουν ότι οι απλοί άνθρωποι και οι επιχειρήσεις αφήνονται να ξεπεράσουν το έλλειμμα μέσω άλλων φόρων, για να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να καταβάλουμε κοινή προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε την απάτη στον ΦΠΑ, ένα σοβαρό έγκλημα που αφαιρεί χρήματα από τις τσέπες των καταναλωτών, υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιάς μας και εξαντλεί τα κρατικά ταμεία», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Άγνωστη η έκταση της πανδημίας στη ζήτηση

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχασαν περίπου 134 δισ. ευρώ σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) το 2019. Αν και το συνολικό κενό στον ΦΠΑ βελτιώθηκε μεταξύ των ετών 2015 και 2019, παραμένει προς το παρόν άγνωστη η έκταση της πανδημίας στη ζήτηση των καταναλωτών και ως εκ τούτου στα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Το 2019 η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό κενό συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ, με το 34,9% των εσόδων ΦΠΑ να χάνεται και ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 25,8%.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This