Ενίσχυση εξαγωγών: Πώς θα πάρουν δάνεια οι επιχειρήσεις

Τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του κλάδου

Must Read

Η εξειδίκευση των πολυεπίπεδων μέτρων στήριξης, τα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τις ελληνικές εξαγωγές παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τίτλο «Εξαγωγές: Δύναμη Ανάπτυξης και Προοπτικής για την Ελλάδα».

Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και εξαγωγών προβλέπεται η αξιοποίηση 234.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι συνολικοί επενδυτικοί πόροι, οι οποίοι αναμένεται να κινητοποιηθούν, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 409.000.000 ευρώ.

Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μια εξαγωγική επιχείρηση είναι επιλέξιμη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ακόμη και όταν το 15% του τζίρου της αφορά εξαγωγές. Τότε μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι το 30% της επένδυσης, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όταν, δε, ο τζίρος υπερβαίνει το 45% δύναται να λάβει για το 50% της επένδυσης το μέγιστο, δηλαδή το ποσοστό δανειοδότησης που μπορεί να πάρει κάποιος από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που επισημάνθηκαν στο συνέδριο και θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμες για τις εξαγωγές είναι η πρόβλεψη ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να είναι μέχρι 15 ετών και με πολύ χαμηλό επιτόκιο -θα ξεκινά από το 0,35%-, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση, όπως, π.χ., από τον αναπτυξιακό νόμο, η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ειδική μεταχείριση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ο εμπλουτισμός του νομικού πλαισίου παροχής κινήτρων για την υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας κ.ά.

«Για πρώτη φορά, η εξαγωγική κοινότητα έχει στη διάθεσή της τόσο πολλά και τόσο αποτελεσματικά μέτρα και εργαλεία για να πετύχει στο έργο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, μπορούμε να πετύχουμε ακόμη περισσότερα πράγματα προς όφελος των δημόσιων εσόδων και των θέσεων εργασίας» σχολίασε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This