Οι αποφάσεις του ECOFIN που αφορούν την Ελλάδα – Τι θα συμβεί με το ΦΠΑ

Ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για μηδενικό ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Must Read

Ενδιαφέρον ειδικά για την Ελλάδα έχουν οι αποφάσεις του ECOFIN, στη συμφωνία που κατέληξαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όσον αφορά στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Επικαιροποιούνται οι κανόνες της ΕΕ για τους συντελεστές ΦΠΑ, ώστε τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζονται ισότιμα και να τους δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν μείωση ή ακόμη και μηδενικούς συντελεστές.

Οι νέοι κανόνες θα διαμορφωθούν σε πρώτη φάση το 2025 και σε δεύτερη το 2030. Θα αφορούν δε τις κατηγορίες των ακινήτων, φυτοφαρμάκων, αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και τον ΦΠΑ στα νησιά, που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί η χώρα μας να εφαρμόσει ειδικούς, μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:
«Η συμφωνία επί της πρότασης Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί ουσιαστική επιτυχία για τη χώρα μας, καθώς περιλαμβάνει ειδικά μέτρα που αφορούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των αγροτών και της αγοράς ακινήτων, η στήριξη των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων της χώρας, μέσω της στήριξης των νησιών του Αιγαίου, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών. Παράλληλα, διασφαλίζει κεκτημένα ελληνικά δικαιώματα, ενώ διευρύνει τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε κρίσιμους τομείς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ, με παράλληλη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού φορολογικού συστήματος και της οικονομίας.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν την επιμονή και την προσήλωση στις προεκλογικές δεσμεύσεις για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας, με σαφή στόχο τη συνολική ανάπτυξη και πρόοδο, μέσα και από τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο του ευρωπαϊκού συστήματος ΦΠΑ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This