«Εξοικονομώ»: Μόνο μία στις 100 αιτήσεις είναι πλήρης

Τι να προσέξουν όσοι θέλουν να μπουν στο νέο πρόγραμμα

Must Read

Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του «Νέου Εξοικονομώ» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποκρυπτογράφηση των αιτιών που καθυστερούν τις εγκρίσεις των επιδοτήσεων για τις αιτήσεις του προηγούμενου προγράμματος. Μόνο μία στις 100 αιτήσεις είναι πλήρης κατά την πρώτη αξιολόγηση, ενώ για το 40% των αιτήσεων απαιτούνται τέσσερις ή ακόμη περισσότεροι κύκλοι αξιολογήσεων για να επιτευχθεί η πληρότητα των φακέλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η Αναπτυξιακή Τράπεζα, ύστερα από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, το 1% των αιτήσεων είναι πλήρης μετά την πρώτη αξιολόγηση, το 20% των αιτήσεων μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση και το 39% των αιτήσεων είναι πλήρεις εφόσον αξιολογηθούν τουλάχιστον τέσσερις φορές ή και παραπάνω για να προχωρήσουν προς εκταμίευση.

Έξι είναι τα συχνότερα λάθη που διαπιστώνονται κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων. Ειδικότερα, στο 50% των αιτήσεων δεν γίνεται ταυτοποίηση του ακινήτου, κυρίως των τετραγωνικών μέτρων, βάσει των δηλωθέντων στοιχείων στο πληροφοριακό σύστημα (τετραγωνικά μέτρα, διεύθυνση, όροφος, Τ.Κ.), και της αναρτημένης οικοδομικής άδειας.

Στο 40% των αιτήσεων το Έντυπο Καταγραφής Παρεμβάσεων Ολοκλήρωσης δεν είναι σωστά συμπληρωμένο και τα στοιχεία που αναγράφονται σε αυτό δεν αντιστοιχούν με τα στοιχεία των τιμολογίων και των παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

Στο 30% των αιτήσεων τα στοιχεία που αναγράφονται στις υπεύθυνες δηλώσεις αναδόχων/προμηθευτών δεν συμπίπτουν με αυτά που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα. Επίσης, στο 30% των αιτήσεων δεν αναγράφεται η απαιτούμενη ένδειξη (επί πιστώσει) του τρόπου πληρωμής των τιμολογίων των παρεμβάσεων, καθώς και των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών συμβούλου και μελετητή, σύμφωνα με οριζόμενα στον οδηγό εφαρμογής.

Στο 20% των αιτήσεων υπάρχει απόκλιση μεταξύ των στοιχείων που έχουν δηλωθεί στο πληροφοριακό σύστημα και των στοιχείων των ψηφιοποιημένων τιμολογίων που έχουν αναρτηθεί, ενώ σε αρκετές αιτήσεις οι σύμβουλοι έργου αιτούνται την πληρωμή μη επιλέξιμης μελέτης από το πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμα:

Κοινοτική Οδηγία-βόμβα στην αγορά των ακινήτων!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This