Αυθαίρετα: Παράταση ενός έτους για τακτοποίηση

Σε ποιες περιοχές αφορά

Must Read

Ακόμα έναν χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων, σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να τα τακτοποιήσουν. Η σχετική παράταση ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής και αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Στην κατηγορία 5 ανήκουν όσα κτίσματα στερούνται οικοδομικής άδειας ή έχουν υπερβάσεις πέραν της αδείας σε όρους δόμησης πάνω από 40% στην κάλυψη ή στη δόμηση ή πάνω από το 20% στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Πρόκειται για χιλιάδες ακίνητα με μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις, για τα οποία δεν θα ισχύσουν αντίστοιχα ούτε οι προσαυξήσεις των προστίμων, εφόσον οι αιτήσεις γίνουν ως τον Δεκέμβριο του 2022.

«Με την παρ. 2 διευκολύνεται η υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών για τις οποίες έληγε η προθεσμία εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του ν. 4759/2020. Η μη παροχή της δυνατότητας αυτής θα καθιστούσε αδύνατη την υπαγωγή και εν συνεχεία τη μεταβίβαση ιδιοκτησιών που ανήκουν στις ειδικές περιπτώσεις υπαγωγών της περ. ε και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 128 του ν. 4759/2020» αναφέρει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η προθεσμία για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 είχε λήξει το φθινόπωρο του 2020 και δεν δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησής τους μέσω της Ταυτότητας Κτιρίου, όπως έγινε για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4). Ωστόσο, είχε δοθεί ετήσια παράταση στις περιοχές που είχαν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των περιοχών που βρίσκονταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά το έτος 2020 και όχι μόνο αυτές για τις οποίες η πράξη κήρυξης πραγματοποιήθηκε εντός του ίδιου έτους. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι δήμοι Παλλήνης, Αλίμου, Ωρωπού, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγάρων, Καλαμάτας, Πάρου, Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου, Πάργας, Πρέβεζας, Σουλίου, Καρδίτσας, Φαρσάλων, Ηγουμενίτσας, Αιγιαλείας, Ζαχάρου, Ηλείας, Πύργου, Πάρου, Ρόδου, Δυτικής Μάνης, Ελαφονήσου κ.ά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This