Φόροι 2 δισ. ευρώ σε… 7 ημέρες!

Τρεις διαφορετικούς φόρους πρέπει να καταβάλουν μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκατομμύρια Ελληνες, πέραν των πάγιων υποχρεώσεων, όπως, δόσεις δανείου, ρυθμίσεις οφειλών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς

Must Read

Τρεις διαφορετικούς φόρους θα πρέπει να καταβάλουν έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς εκατομμύρια φορολογούμενοι. Εκτιμάται ότι από τις τσέπες των πολιτών θα βγουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ για να πληρωθούν μια σειρά από τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Ο «λογαριασμός» γίνεται ακόμα βαρύτερος, αν υπολογίσει κανείς και τις πάγιες υποχρεώσεις των νοικοκυριών που αφορούν την πληρωμή της δόσης δανείου, των ρυθμίσεων οφειλών (120 δόσεις ή την πάγια ρύθμιση της Εφορίας), τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς σε ηλεκτρικό και φυσικό αέριο, το πανάκριβο για φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και την εκτόξευση της τιμής της βενζίνης για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Συγκεκριμένα, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν:

  •  η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 400.000.000 ευρώ,
  • η 6η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους 450.000.000 ευρώ, και
  • τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2022, συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Παράταση

Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο σημαντικής παράτασης για τα φετινά τέλη, καθώς ο φορολογικός «λογαριασμός» είναι ιδιαίτερα βαρύς. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι είχε δοθεί παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, καθώς η χώρα βρισκόταν σε lockdown. Δεν αποκλείεται αντίστοιχη απόφαση να ληφθεί και φέτος, αφού επισήμως ο Προϋπολογισμός του 2021 κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα τα όποια έσοδα να μπορούν να υπολογιστούν στις φετινές εισπράξεις.

Μαζεμένες υποχρεώσεις

Οι μαζεμένες υποχρεώσεις έχουν θορυβήσει εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού γνωρίζει πως έχουν εξαντληθεί και οι όποιες αντοχές των ελληνικών νοικοκυριών. Παράλληλα με τους φόρους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια, η οποία θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμα, ενώ οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο μόλις που έχουν αρχίσει να φαίνονται στους λογαριασμούς, που καταφθάνουν «φουσκωμένοι», προκαλώντας «εγκεφαλικά» στους καταναλωτές.

Ερχονται πιο δύσκολα

Μάλιστα, τα δύσκολα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα έρθουν στις αρχές του 2022, όταν μαζί με τις δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος (οι τελευταίες δόσεις πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου), πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση της ρύθμισης για τα κορονοχρέη, ενώ «ξεπαγώνουν» και χιλιάδες δάνεια πρώτης κατοικίας, τα οποία επιδοτούνταν έως και τον Δεκέμβριο, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1».

Φόβοι για απλήρωτους φόρους

Τα παραπάνω αποτελούν τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του υπουργείου Οικονομικών, αφού ήδη τα στοιχεία της ΑΑΔΕ «αποκαλύπτουν» τη φορολογική κόπωση των πολιτών.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Οκτώβριο του 2021 καταγράφηκε αύξηση των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 67.000.000 ευρώ σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2020. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 197.000.000 ευρώ, φτάνοντας τα 1,847 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Η αύξηση αυτή υπολογίζεται από:

  •  τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 7 δισ. ευρώ, και
  • τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά την 1η/11/2020 που βεβαιώθηκαν μεταγενέστερα, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
  • Απ’ αυτά τα ποσά θα πρέπει να αφαιρεθούν εισπράξεις και διαγραφές ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Παρά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, οι λίγοι χρωστούν τα περισσότερα

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ακόμα μία φορά το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες φορολογούμενοι, αφού σχεδόν 2.300.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν στην Εφορία έως 500 ευρώ. Απόδειξη, ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε μικρές υποχρεώσεις, αφού οι υποχρεώσεις και οι τιμές αυξάνονται συνεχώς, αλλά όχι οι μισθοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος του Οκτωβρίου 2021 παρατηρείται μείωση κατά 74.242 οφειλέτες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, με αποτέλεσμα ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία να έχουν 4.292.632 άτομα. Ωστόσο, αυτή η μείωση των οφειλετών αποδίδεται στο γεγονός ότι η Εφορία προχώρησε στη διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών μικρότερων του 1 ευρώ.

Αντίθετα, στις λοιπές κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Ειδικότερα, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 16.400.000 ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

Από την άλλη πλευρά, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1.000.000 ευρώ (αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Δηλαδή, παρά τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς στους οποίους προχωρά το Δημόσιο, οι λίγοι συνεχίζουν να χρωστούν στην Εφορία τα περισσότερα χρήματα. Τα περισσότερα, φυσικά, οφείλουν επιχειρήσεις, καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 τα 63,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This