Ανατιμήσεις «ώρα μηδέν»: Απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον Προϋπολογισμό!

Φόβοι και για επιπτώσεις στην οικονομία ενός θερμού επεισοδίου στην Ουκρανία

Must Read

Στην πλήρη αναθεώρηση όλου του Προϋπολογισμού κινείται η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι ο φετινός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις του 0,8%, όταν η Κομισιόν πριν από λίγες εβδομάδες υπολόγισε ότι θα κυμανθεί στο 3,5%.

Με τις τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο να έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ για αρκετούς ακόμη μήνες, πριν αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωσή του από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Πρόκειται για έναν παράγοντα που έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Παρά τις προβλέψεις για παρατεταμένη περίοδο αναταραχής στα διεθνή χρηματιστήρια ενέργειας, το υπουργείο Οικονομικών κρατούσε χαμηλά τον πήχη του πληθωρισμού.

Ωστόσο, εκτός απροόπτου, η ανάπτυξη του 2021 θα κινηθεί πολύ πάνω και από το 8,5%, όπως εκτιμούν ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο. Αν, όμως, οι τιμές του φυσικού αερίου παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτιμάται πως θα «ροκανιστούν» τα όποια επιπλέον χρήματα φέρει στον Προϋπολογισμό το μεγαλύτερο ποσοστό της ανάπτυξης.

Αισιόδοξο παράγοντα, πάντως, για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ο φετινός τουρισμός, καθώς μετά τις δηλώσεις κορυφαίων τουριστικών πρακτόρων, όπως η TUI, ότι υπάρχουν διπλάσιες προκρατήσεις για το 2022 και αντί για 1.500.000 τουρίστες το συγκεκριμένο γραφείο θα στείλει στη χώρα μας σχεδόν 3.000.000 επισκέπτες τη φετινή σεζόν, γεννιούνται προσδοκίες ότι τα τουριστικά έσοδα μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τα επίπεδα-ρεκόρ του 2019.

«Πολεμικό» σενάριο στο ΥΠΟΙΚ λόγω Ουκρανίας

Αστάθμητος παράγοντας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θεωρείται μια ενδεχόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να πραγματοποιούν καθημερινά ασκήσεις επί χάρτου με όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξη της κρίσης.

Αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου τονίζουν, μάλιστα, πως ένα θερμό επεισόδιο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Όπως σημειώνουν, μια κλιμάκωση της έντασης και φυσικά ένας πόλεμος θα φέρουν μικρότερη ανάπτυξη και στη χώρα μας, θα καταγραφούν σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, αλλά και στα έσοδα, ενώ θα εκτοξευτούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την ενεργειακή κρίση είναι μάλλον εφιαλτικές, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για κάθε 10 ευρώ αύξησης του φυσικού αερίου το κόστος για το κράτος αγγίζει τα 600.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This