Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά – Άδειες οι τσέπες των καταναλωτών

«Περιορισμένος ο δημοσιονομικός χώρος, δεν μπορεί να λαμβάνονται ταυτόχρονα πολλά μέτρα για την ακρίβεια»

Must Read

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας.

Όπως είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Η διαφορά που υπάρχει στα είδη πρώτης ανάγκης προφανώς έχει να κάνει με το ότι ασχέτως του μεγέθους του εισοδήματος του κάθε νοικοκυριού, η κατανάλωση αυτή λίγο πολύ είναι ίδια, οπότε δεν υπάρχει το στοιχείο της εύνοιας στους οικονομικά ισχυρότερους».

«Οι γενικές μειώσεις του ΦΠΑ δεν είναι ένα εργαλείο επιλογής, υπό την έννοια ότι ενισχύει το ίδιο και αυτούς που έχουν και αυτούς που δεν έχουν», εξήγησε και πρόσθεσε: «ωστόσο για τα αγαθά πρώτης ανάγκης, τα οποία καταναλώνονται και από αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα και από αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα, εκεί ενδεχομένως θα μπορούσε να δει κάποιος διάφορες λύσεις, μια από τις οποίες είναι και η μείωση του ΦΠΑ».

Διευκρίνισε ότι, είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας.

«Σε κάθε περίπτωση, ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος, δεν μπορεί να λαμβάνονται ταυτόχρονα πολλά μέτρα για να πετύχουν τον ίδιο σκοπό, οπότε τις προτεραιότητες τις καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών»,  είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι «ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα υπάρχει κάποια ενίσχυση των χαμηλότερων οικονομικά κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια».

Όχι σε οριζόντια μείωση του ΕΦΚ

«Καταλαβαίνουμε ότι στον ΕΦΚ στα καύσιμα, άλλη κατανάλωση κάνει κάποιος που έχει χαμηλότερο εισόδημα με ένα αυτοκίνητο μικρότερου κυβισμού, και διαφορετική κατανάλωση κάνει κάποιος με αυτοκίνητο μεγαλύτερου κυβισμού, μεγαλύτερο εισόδημα και ενδεχομένως περισσότερα αυτοκίνητα. Η οριζόντια μείωση ενός τέτοιου φόρου θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ελάφρυνση προς αυτούς που έχουν περισσότερα μέσα. Αυτό, σε ένα κράτος δικαίου και σε μια κοινωνία αλληλεγγύης δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλέξει η κυβέρνηση», ανέφερε – μεταξύ άλλων – ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This