Δεύτερη ευκαιρία για δήλωση «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους

Ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου θα παραμείνει η πλατφόρμα tetragonika.govapp.gr για ιδιοκτήτες που θέλουν να προβούν σε διόρθωση της επιφάνειας και να απαλλαγούν από αναδρομικές επιβαρύνσεις, πληρώνοντας μικρό πρόστιμο

Must Read

Μία ακόμα ευκαιρία έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους και να απαλλαγούν οριστικά από αναδρομικές επιβαρύνσεις. Η σχετική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία πριν από λίγες ημέρες για τρίτη φορά και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

  • Από τον
    Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η ρύθμιση αφορά όλων των ειδών τα ακίνητα και όλες τις κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους δήμους της χώρας. Με την αποκάλυψη των πραγματικών τετραγωνικών διαγράφεται το σύνολο κάθε είδους τελών και προστίμων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019, που προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες τα τέλη που αντιστοιχούν στα σωστά τετραγωνικά μέτρα, υπολογιζόμενα από 01/01/2020 μέχρι την ημερομηνία της δήλωσης, με πρόστιμο 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.

Εξόφληση σε 24 δόσεις

Η επιπλέον χρέωση μπορεί να εξοφληθεί σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης -πλην της τελευταίας- τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 18 του νόμου 4915/2022 (ΦΕΚ 63/Α – 24/03/2022), υπάρχει εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης ακινήτων. Οι υπόχρεοι σε δήλωση για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου, προκειμένου να υπολογισθούν επ’ αυτού φόροι, τέλη και εισφορές προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει ή έχουν υποβάλει ανακριβή δήλωση, υποβάλλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία το αργότερο μέχρι τις 30/06/2022. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Διόρθωσης Τετραγωνικών Μέτρων Ακινήτων Προς Τους ΟΤΑ, στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης εμβαδών ακινήτων της ΚΕΔΕ θα παραμένει ανοιχτή έως το τέλος Ιουνίου, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα τα ορθά στοιχεία για τον καθορισμό της επιφάνειας και της χρήσης των ακινήτων τους έχουν περιθώριο 50 ημερών για να το πράξουν και να γλιτώσουν τα πρόστιμα που προκύπτουν από τις διαφορές τετραγωνικών μέτρων.

Από Οκτώβριο οι χρεώσεις

Οι δήμοι θα πρέπει να εκκαθαρίσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια οι δημότες (το τελευταίο τρίμηνο του έτους) θα κληθούν να πληρώσουν τις χρεώσεις των επιπλέον τετραγωνικών μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Οσοι έχουν δηλώσει παλαιότερα τα εμβαδά των ιδιοκτησιών τους στους δήμους -αυτοί που πρόσφατα τακτοποίησαν αυθαίρετα, αλλά και όσοι έχουν αδήλωτα εμβαδά για οποιονδήποτε λόγο- να σπεύσουν να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν έγκαιρα στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις, ώστε να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση.

Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, οι οποίοι θα πρέπει να τα δηλώσουν στους οικείους δήμους, ώστε να μη χρεώνονται δημοτικά τέλη τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον.

Συνιδιοκτησίες

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία), αλλά αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη. Διορθωτική δήλωση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορεί να υποβάλει κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει στην Εφορία για ένα ή περισσότερα ακίνητά του.

Επιπλέον, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του.

Εκκρεμότητες της προηγούμενης ρύθμισης

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες που δήλωσαν στους οικείους δήμους το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους τους μήνες του 2022 που η πλατφόρμα δεν λειτουργούσε, θα πρέπει να αναμένουν τις διευκρινίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς, λόγω της διαφορετικής ερμηνείας του νόμου από τις κατά τόπους υπηρεσίες των δήμων, πολλοί χρεώθηκαν με υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις με αναδρομικότητα έως 14 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΣ ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΚΕΔΕ, κατά την προηγούμενη ρύθμιση δηλώθηκαν 60.630.700 τετραγωνικά μέτρα, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δηλωμένων επιφανειών στην επικράτεια να αυξηθεί κατά 35,15%.

Υποβλήθηκαν 2.710.217 δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε 1.869.050 ηλεκτροδοτούμενα και σε 841.052 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Βάσει των συγκεκριμένων στοιχείων, αντιστοιχούσαν κατά μέσον όρο 22,4 «αδήλωτα» τετραγωνικά ανά δήλωση.

Απλή διαδικασία, χωρίς δικαιολογητικά

Η διαδικασία είναι απλή: Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά με ένα κλικ από τον υπολογιστή του σπιτιού τους. Θα πρέπει να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και να πατήσουν πάνω στο «Είσοδος πολιτών για δήλωση διόρθωσης τ.μ. ακινήτων».

Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς του TAXISnet, ενώ δεν χρειάζεται να συνυποβάλουν κανένα δικαιολογητικό, καθώς αναζητούνται αυτόματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του αιτούντος, που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει. Το εμβαδόν θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Μέσω της εφαρμογής παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρισμένα στην εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της ΑΑΔΕ. Για τη διευκόλυνση συμπλήρωσης της δήλωσης των πολιτών, η εφαρμογή επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, απ’ όπου παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, και με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα, απ’ όπου αντλεί πληροφορίες σχετικές με τον αριθμό παροχής του ακινήτου.

Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πραγματοποιείται διασταύρωση των τ.μ. του ΤΑΠ με το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ. Μέσω της εφαρμογής αυτής θα δηλωθεί το πραγματικό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας που ηλεκτροδοτείται ή δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτήν που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Βήμα βήμα η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών δηλώσεων

Αφού γίνει επιτυχής σύνδεση στην εφαρμογή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προχωρήσει στη «Δημιουργία Νέας Δήλωσης» και να επιλέξει αν η δήλωση αφορά ηλεκτροδοτούμενα ή μη ακίνητα. Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρίζονται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

Επιλέγοντας ακίνητο με αρ. παροχής θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωση και όσα ακίνητα έχει κάποιος στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής. Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμεί κάποιος να προσθέσει ακίνητο χωρίς αρ. παροχής πατάει το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αριθμό παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Τι πρέπει να προσέξετε

Προτού προχωρήσετε στη δήλωση του ακινήτου σας πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στα εξής:

  1. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά σας ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο.
  2. Επιλέγοντας ακίνητο με αριθμό παροχής θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή σας και όσα ακίνητα έχετε στον δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.
  3. Σε δήλωση ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, εάν επιθυμείτε να προσθέσετε ακίνητο χωρίς αρ. παροχής πατήστε το κουμπί «Εισαγωγή στη Δήλωση». Το ακίνητο θα θεωρηθεί πως πλέον είναι ηλεκτροδοτούμενο και θα έχει τον ίδιο αρ. παροχής με τα υπόλοιπα ακίνητα της δήλωσης.

Εφόσον συμπληρώσετε τη δήλωση πρέπει να εισαγάγετε τα στοιχεία επικοινωνίας, για να ενημερωθείτε με email όταν γίνει η ολοκλήρωση της δήλωσής σας από τον υπάλληλο του δήμου, και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό – υποχρεωτικό να συμπληρώσετε ένα από τα δύο νούμερα τηλεφώνου), σε περίπτωση που ο υπάλληλος θέλει να επικοινωνήσει μαζί σας.

Πατώντας «Προσωρινή Αποθήκευση» η δήλωση δεν υποβάλλεται, αλλά αποθηκεύεται προσωρινά και μπορείτε να δείτε μια προεπισκόπηση των στοιχείων που δηλώσατε. Αν θέλετε να την επεξεργαστείτε, πατάτε το κουμπί «Επεξεργασία» και τροποποιείτε όποιο πεδίο επιθυμείτε.

Για να επεξεργαστείτε μια δήλωσή σας θα πρέπει είτε να μην έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο), να έχει οριστικοποιηθεί (υποβληθεί στον οικείο δήμο), αλλά να μη βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να κάνετε αναίρεση οριστικοποίησης, να προχωρήσετε στις αλλαγές που θέλετε, να την αποθηκεύσετε προσωρινά και να την οριστικοποιήσετε ξανά.

Στο «Ιστορικό Δήλωσης» βλέπετε όλο το ιστορικό της δήλωσής σας, περιλαμβάνοντας την καταχώρισή της και κάθε τροποποίηση που κάνατε. Αν είστε σίγουροι πως αυτή θα είναι η τελική μορφή των στοιχείων που θα στείλετε, πατάτε το κουμπί «Υποβολή».

Διόρθωση στο Ε9

Η επιβάρυνση των ιδιοκτητών με αναδρομικούς φόρους ακίνητης περιουσίας εξαρτάται από το Ε9. Το εμβαδόν του ακινήτου, που δηλώνει κάποιος στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Αν συμπίπτει, όλα καλά. Αν όμως χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά, μέσω του TAXISnet του Υπουργείου Οικονομικών.

Καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Η νέα επιφάνεια του ακινήτου θα φέρει νέο αναδρομικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για τα επιπλέον τετραγωνικά, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή, η αύξηση δηλούμενου εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας. Στη συνέχεια η επιπλέον επιφάνεια θα πρέπει να δηλωθεί και στον δήμο, φέρνοντας υψηλότερα δημοτικά τέλη.

Κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας

Παράλληλα, επιτρέπεται σε ιδιοκτήτη ακινήτου να διορθώσει και τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της. Επίσης, να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.

Αν πρόκειται για κλειστούς βοηθητικούς χώρους, που συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε, κατά γενική αρχή, οφείλει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται για αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις (χαρακτηριστικά, για τις επιφάνειες που θεωρούνται κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών – δεν εισπράττεται ΤΑΠ).

Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται ΤΑΠ.

Οι διαχειριστές, εφόσον διαπιστώσουν ότι καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για λιγότερα τετραγωνικά (ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι αφορούν περισσότερα τετραγωνικά), πρέπει να προχωρήσουν στις σχετικές διορθώσεις. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ υπάρχει η δυνατότητα «Δήλωση ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι».

Ποια τετραγωνικά δεν δηλώνονται

Αντίθετα, η πλατφόρμα δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτη ακινήτου να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα.
Επίσης, δεν είναι εφικτό να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, ώστε να περιορίσει τις επιβαρύνεις (ΤΑΠ, δημοτικός φόρος, τέλος φωτισμού κ.λπ.). Οι σχετικές διορθώσεις μπορούν να γίνουν μόνο με επίσκεψη στους οικείους δήμους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This