Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022

Μνημονιακοί νόμοι, θηλιά διαρκείας για μισθούς – συντάξεις

Ενώ Μητσοτάκης και Τσίπρας πανηγυρίζουν για την έξοδο από την εποπτεία, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εντολές των δανειστών συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένες τις απολαβές, με καταστροφικές συνέπειες

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Από το «βάλε βγάλε» της γραβάτας του κ. Τσίπρα το καλοκαίρι του 2018 έως τις στομφώδεις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη μέσω διαγγέλματος τον Αύγουστο του 2022 διαφαίνεται ότι και οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας επιχείρησαν να αξιοποιήσουν πολιτικά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αντίστοιχα. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία επιπλέον τον τελευταίο χρόνο μαστίζεται από την ακρίβεια, η πικρή αλήθεια είναι ότι οι μνημονιακοί νόμοι «ζουν και βασιλεύουν», δηλαδή συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις, με καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η ΕΝΥΠΕΚΚ, από την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, τον Μάιο του 2010, ψηφίστηκαν περίπου 1.200 νόμοι, οι οποίοι συνοδεύτηκαν από 80.000 άρθρα και 500.000 υπουργικές αποφάσεις, κοινές υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα, που συνεχίζουν να καθορίζουν (και θα το κάνουν για δεκαετίες, αν δεν καταργηθούν) όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής, εκπαιδευτικής, οικιστικής, πολιτισμικής κ.λπ. ζωής των επομένων γενεών, με πλέον χαρακτηριστική την πρωτοφανή δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για διάστημα 99 ετών.

Ασφαλιστικό: Περικοπές άνω των 100 δισ. σε 12 χρόνια

Το μεγαλύτερο βάρος των μνημονιακών περικοπών έπεσε στις συντάξεις, καθώς ήταν σχεδόν απόλυτη προτεραιότητα των δανειστών η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όσο αυτό μειωνόταν ραγδαία, τόσο η τρόικα απαιτούσε τη μία περικοπή μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν από το 2010 έως το 2018 να γίνουν περισσότερες από 25 διαδοχικές παρεμβάσεις, που μείωσαν τις συντάξεις από 19,9% έως και πάνω από 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, με το συνολικό ποσό των απωλειών έως σήμερα να ξεπερνά κατά πολύ τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παρά τις πολιτικές υποσχέσεις και, πολλές φορές, κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις, σχεδόν όλες οι ρυθμίσεις παραμένουν έως σήμερα σε ισχύ. Πρώτη και κύρια η μείωση (ν. 3863/2010) και στη συνέχεια κατάργηση από το 2013 (ν. 4093) της 13ης και 14ης σύνταξης σε κύριες και επικουρικές, με συνολικό κόστος 40 δισ. ευρώ. Παρά τη μερική αποκατάσταση της 13ης σύνταξης την άνοιξη του 2019, η σχετική διάταξη καταργήθηκε οριστικά και αυτή έπειτα από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2020.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Με «μενού» την Ελλάδα το σημερινό Eurogroup

Ωστόσο, η ρύθμιση που παραμένει σε ισχύ και εξακολουθεί να μειώνει τα εισοδήματα των συνταξιούχων έως και σήμερα είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά στις συντάξεις, που θεσπίστηκε το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387). Μπορεί μεν να μην εφαρμόστηκαν τελικά οι ψηφισμένες περικοπές του 2019, ωστόσο η διατήρηση αυτής της διάκρισης συνεχίζει να ψαλιδίζει τα εισοδήματα των συνταξιούχων.

Μετά τον νόμο 4670, που προέβλεπε αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση, αποκλείστηκαν από τις αυξήσεις και τα αναδρομικά όσοι είχαν προσωπική διαφορά, με συνέπεια ο μέσος όρος των αυξήσεων να διαμορφωθεί στο εξευτελιστικό ποσό των 8 ευρώ τον μήνα.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τις αυξήσεις που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2023: η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς μειώνει ακόμη και την πενιχρή αύξηση, που αναμένεται να φτάσει το 7%. Ταυτόχρονα, όμως, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο (όπως παραδέχθηκαν ακόμη και οι κύριοι Μητσοτάκης και Χατζηδάκης) από τις αυξήσεις αποκλείονται περίπου 800.000 συνταξιούχοι.

Εργασιακά: Επικοινωνιακή φούσκα οι αυξήσεις στον κατώτατο

Οι διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού από το 2019 και έπειτα έχουν δημιουργήσει την επίπλαστη εικόνα της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, μετά το βάρβαρο «τσεκούρι» του 2012, οπότε και μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ (παράλληλα με τη θέσπιση του υποκατώτατου ύψους 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών), άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά: στα 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022 και, τέλος, στα 713 ευρώ από την 1η Μαΐου του 2022 μέχρι σήμερα. Εν όψει και των εκλογών θεωρείται δεδομένο ότι η νέα αύξηση που θα ισχύσει από την άνοιξη θα επαναφέρει το ύψος του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 751 ευρώ, με δέκα χρόνια καθυστέρηση.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Γιουρούσι στα ακίνητα του ΟΕΚ!

Ομως, την ίδια στιγμή, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατη έρευνα, αυτές οι θετικές παρεμβάσεις έχουν πολύ μικρή θετική επίδραση για τους εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% δηλώνει πως δεν έχει λάβει καμία αύξηση τα τελευταία χρόνια, προφανώς γιατί δεν αμείβεται με τον κατώτατο μισθό.

Η αιτία είναι η διατήρηση του σκληρού πυρήνα των μνημονιακών παρεμβάσεων κυρίως σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις και τις τριετίες, δηλαδή τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, από τις περίπου 150 συλλογικές συμβάσεις το 2012 -και με εξαίρεση τη διετία 2018-19, οπότε και επανήλθε μερικώς το νομικό πλαίσιο και οι συμβάσεις έφτασαν τις 25-, αυτή τη στιγμή είναι εν ισχύ περίπου 15 συμβάσεις, που προβλέπουν αυξημένες αποδοχές.

Σε ό,τι αφορά τις τριετίες, παραμένει ακέραιη η διάταξη που ψηφίστηκε το 2012 και προβλέπει ότι αυτές παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από 10%, ωστόσο αφορά όσες είχαν συμπληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Επομένως, όσοι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας πριν από 10 χρόνια δεν δικαιούνται καμία προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τράπεζες «παίζουν» παιχνίδι με τα δάνεια!

Ο Σταϊκούρας παρακαλάει για λύση-πακέτο για ρυθμίσεις και επιτόκια καταθέσεων, όμως οι τραπεζίτες, παρά τα υπερκέρδη, θέλουν να επιμεριστεί το κόστος

Με «μενού» την Ελλάδα το σημερινό Eurogroup

Είναι η τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το 2022

Αυξήσεις «μαμούθ» σε πολιτικούς, στελέχη του Δημοσίου!

Έμμεσες αυξήσεις αποδοχών φέρνει από την Πρωτοχρονιά η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και σε...

Γιουρούσι στα ακίνητα του ΟΕΚ!

«Μακροβούτι» των υπεργολάβων -με τις ευλογίες του Μαξίμου και τη συμβολή του Χατζηδάκη- στο χρυσοφόρο real estate με τον εύηχο τίτλο «Σπίτι μου»

Η μεγάλη μνημονιακή ληστεία στις συντάξεις!

Την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για τους δημοσίους...

Συγκρατημένοι στις αγορές τους για τα Χριστούγεννα οι καταναλωτές

Ο υψηλός πληθωρισμός, οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο παγκωσμίως και η αβεβαιότητα...

Τελειώνει ο χρόνος για τις e-αποδείξεις

Λιγότερες από 30 ημέρες έχουν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει...

Η πικρή αλήθεια για τα όρια ηλικίας! Οριστικό τέλος στις πρόωρες συντάξεις

Η εφαρμοστική εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο ΕΦΚΑ πιστοποίησε με τον χειρότερο τρόπο την...

«Οχι» ΕΦΚΑ στα golden boys του Χατζηδάκη

Απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ η πρόταση του διοικητή για την πρόσληψη...

Έκτακτο βοήθημα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι – Πότε θα το λάβουν μέσα στις...

«Κλείδωσε» το νέο έκτακτο βοήθημα για τα Χριστούγεννα, που αναμένουν εναγωνίως τα ευάλωτα νοικοκυριά...

Δώρο δισεκατομμυρίων στις εταιρίες παροχής ενέργειας

Ενα τεράστιο δώρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ κάνει η κυβέρνηση στις εταιρίες ενέργειας, που συνεχίζουν...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Τζίφος και η νέα συνάντηση Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες

Σε μεγάλο πονοκέφαλο έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών η κατάσταση...

Λύση στα δάνεια με ελβετικό φράγκο

Την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νόμου που παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης...

Παγκρήτια Τράπεζα: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»

Η Παγκρήτια Τράπεζα ανακοινώνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη «Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Βόμβα» από Αμερικανό επιστήμονα: Ο νέος κορωνοϊός κατασκευάστηκε και διέρρευσε από τη Γουχάν με ευθύνη των ΗΠΑ!

Μια γενετικά τροποποιημένη ασθένεια που κατασκευάστηκε με αμερικανικά κεφάλαια...

Αντίλογος για το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής περί «απαγόρευσης απόδοσης τιμών» στον Γεώργιο Γρίβα

Γράφει ο Μάνος Ν. ΧατζηδάκηςΙστορικός ερευνητής-συγγραφέας,Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.ΠΟ.Κ.Με...

Η Άννα – Μισέλ «κάρφωσε» τον στρατηγό Φλώρο!

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου,...

Με υπογραφή Μητσοτάκη οι πιο βρόμικες εκλογές από το 1989!

Οδηγεί τη χώρα σε κάλπες, με παρακολουθούμενους και εκβιαζόμενους πολιτικούς, δικαστικούς, στελέχη ΜΜΕ και μεγαλοεπιχειρηματίες

Σταύρος Καλαφάτης: Ο «μακεδονομάχος» που έγινε «Τιραμόλα»…

Όλοι περίμεναν με κομμένη την ανάσα την παρέμβαση του...

NEWSROOM