Τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία: Βραζιλία και Κίνα εγκαταλείπουν το δολάριο

Τα μάτια πλέον στην Σαουδική Αραβία

Must Read

Η Βραζιλία και η Κίνα φέρεται να έχουν συνάψει συμφωνία για να εγκαταλείψουν το δολάριο των ΗΠΑ υπέρ των δικών τους νομισμάτων στις διμερείς εμπορικές τους συναλλαγές. Πρόκειται για άλλο ένα σοβαρό χτύπημα στην παντοδυναμία του δολαρίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, θα επιτρέψει στην Κίνα και τη Βραζιλία να πραγματοποιούν απευθείας εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ανταλλάσσοντας γιουάν με ρεάλ – ή το αντίστροφο – αντί να μετατρέπουν πρώτα τα νομίσματά τους σε δολάριο.

Ο Οργανισμός Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της Βραζιλίας (ApexBrasil) δήλωσε ότι η νέα συμφωνία αναμένεται να «μειώσει το κόστος» και «να προωθήσει ακόμη περισσότερο το διμερές εμπόριο και να διευκολύνει τις επενδύσεις».

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των εισαγωγών, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Η Κίνα είναι επίσης η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των εξαγωγών.

Η απόφαση λοιπόν των δύο χωρών να εγκαταλείψουν το δολλάριο, μεταφράζεται σε χτύπημα δισεκατομμυρίων κατά της αξίας του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα.

Η Κίνα ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας το 2009. Σήμερα, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης κινεζικών επενδύσεων στη Λατινική Αμερική, λόγω των δαπανών για γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης και εξόρυξη πετρελαίου.

Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την απόρριψη του δολαρίου ΗΠΑ τον Ιανουάριο και η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από μια συνάντηση υψηλού επιπέδου Κίνας-Βραζιλίας στο Πεκίνο.

Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Σαουδική Αραβία. Εάν οι Άραβες αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το δολάριο και να αρχίσουν να πωλούν το πετρέλαιο στο κινέζικο νόμισμα, οι συνέπειες θα κάνουν ακόμα και το 1970 να μοιάζει με «πταίσμα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This