Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Μητσοτάκη για την οικονομία

Οι φορολογικές «ανάσες» αφορούν πάνω από 2.000.000 νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις 

Must Read

Μείωση φορολογικών βαρών και ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών την επόμενη τετραετία υπόσχεται η Νέα Δημοκρατία, με το πακέτο για τη φορολογία που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027.

Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων, τα οποία θα υλοποιούνται σταδιακά στην επόμενη τετραετία, διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ έως και το 2027. Οι φορολογικές «ανάσες» που υπόσχεται η Ν.Δ. αφορούν πάνω από 2.000.000 νοικοκυριά, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις και επικεντρώνονται στην αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης, και μειώσεις στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Τα περισσότερα, πάντως, εδράζονται σε θεωρίες, με κυριότερη προϋπόθεση την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε να αυξηθούν με… τον σωστό τρόπο τα φορολογικά έσοδα, υπόσχεση που ακούν οι πολίτες προεκλογικά εδώ και δεκαετίες.

 






Οι νέες μειώσεις φόρων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ν.Δ. αφορούν, μεταξύ άλλων:

– Τη μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, μεσοσταθμικά, από 1η Ιανουαρίου 2025. Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες, τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τα σκάφη αναψυχής θα «κουρευτούν», αλλά δεν θα καταργηθούν. Πρόκειται για ένα μέτρο που εξαγγέλλεται προεκλογικά και ουδέποτε εφαρμόζεται, καθώς αποτελεί ένα τεράστιο έσοδο για τα κρατικά ταμεία. Η Ν.Δ. δεσμεύεται για καταπολέμηση φοροδιαφυγής με διενέργεια αυτόματων ψηφιακών ελέγχων, εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διπλασιασμό των ηλεκτρονικών συναλλαγών με την καθολική χρήση POS για διενέργεια πληρωμών, μια διαδικασία που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η πολυδιαφημισμένη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS πηγαίνει συνεχώς από παράταση σε παράταση.

– Τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027. Εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια εξακολουθούν να πληρώνουν το μνημονιακό χαράτσι, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ.

– Την αύξηση από 1η Ιανουαρίου του 2024 του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο διαμορφώνεται σε:

10.000 ευρώ, από 9.000 ευρώ σήμερα, για έγγαμους με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

11.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ, για τους έγγαμους με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

12.000 ευρώ, από 11.000 ευρώ, για όσους έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα.

13.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ, για τους έγγαμους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
Το αφορολόγητο όριο για τους φορολογουμένους χωρίς παιδιά διατηρείται αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ.

– Τη μείωση κατά επιπλέον μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους. Σημειώνεται ότι οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 μονάδες τα τελευταία χρόνια.

Τα «εξαφανισμένα» μέτρα

Από το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε η Ν.Δ. απουσιάζουν δύο μέτρα που είχε εξαγγελθεί να εφαρμοστούν στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης, το 2019. Πρόκειται για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, από το 24% και το 13%, στο 22% και το 11% αντίστοιχα, που θα αποτελούσε και ένα ανάχωμα στο τσουνάμι της ακρίβειας που καταγράφεται στις τιμές των τροφίμων και πλήττει τα νοικοκυριά, αλλά και η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 22% στο 20%. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This