Η ΑΑΔΕ «ψαρεύει» αδήλωτες πισίνες με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης!

Εχει «σκανάρει» ήδη πολλές περιοχές της Αττικής και κάνει διασταυρώσεις με τα Ε9 και το Κτηματολόγιο

Must Read

Την «επιχείρηση αδήλωτες πισίνες» θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας μάλιστα την Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να εντοπίσει όσους έχουν τέτοιες κατασκευές στα σπίτια τους και δεν το έχουν δηλώσει στην Εφορία και όχι μόνο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, με τη χρήση ενός ειδικού αλγόριθμου και την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχει «σαρώσει» ήδη περιοχές στην Αττική για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες σε βίλες, εξοχικά, ταράτσες πολυκατοικιών, ακόμα και σε συγκροτήματα κατοικιών. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, ο εντοπισμός γίνεται αρχικά με τη λήψη αεροφωτογραφιών και στη συνέχεια γίνεται αυτόματη διασταύρωση με το Ε9 και το Κτηματολόγιο.

«Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα, ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» σημείωσε ο κ. Πιτσιλής. Σημειώνεται ότι ο αλγόριθμος διαχωρίζει τα μπλε σημεία του χάρτη που δεν είναι πισίνες ή κάποια άλλη κατασκευή, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα επιβολής φόρου και προστίμων σε ιδιοκτήτες που έκαναν το… λάθος να βάψουν με το συγκεκριμένο χρώμα κατασκευές που δεν είναι πισίνες. Με το νέο σύστημα οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτες πισίνες θα βρουν τον… μπελά τους, καθώς όχι μόνο θα τους έρθει πρόστιμο για τις αδήλωτες κατασκευές, αλλά αυτό μπορεί να γίνει και αναδρομικά, σε βάθος δεκαετίας, μαζί με τους φόρους.

Υπενθυμίζεται πως οι πισίνες έχουν τεκμήριο διαβίωσης, ΕΝΦΙΑ και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές Αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%. Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Οσον αφορά τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και του συντελεστή 13%.

Συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη, αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση, ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται.

Στο Athens Heart μετακομίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Στο κτίριο της οδού Πειραιώς 180, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το εμπορικό κέντρο Athens Heart, θα μετακομίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024 η ΑΑΔΕ. Η Αρχή υπέγραψε σύμβαση με την PRIMALAFT ΑΤΗΕΝS A.E., θυγατρική της PREMIA PROPERTIES, η οποία θα μετατρέψει το κτίριο σε ένα σύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφειακών χώρων, πιστοποιημένο για τα βιοκλιματικά χαρακτηριστικά του.

H συνολική επιφάνεια θα ανέρχεται περίπου σε 26.500 τ.μ., μέσω της μετατροπής του υφιστάμενου εμπορικού κέντρου Athens Heart σε κτίριο γραφείων, σε συνδυασμό με την ανέγερση νέου κτιρίου γραφείων σε όμορο, ιδιόκτητο οικόπεδο. Οι σχετικές εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024.

H σύμβαση μίσθωσης είναι 12ετούς διάρκειας και το ετήσιο συνολικό μίσθωμα ανέρχεται σε 4.382.000 ευρώ για τους γραφειακούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων 92 θέσεων στάθμευσης. Η PREMIA αναμένει επιπλέον έσοδα από τη διαχείριση των περίπου 500 θέσεων στάθμευσης που υπάρχουν στα τρία υπόγεια πάρκινγκ του υφιστάμενου κτιρίου, το οποίο θα αναβαθμιστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ηλεκτροκίνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This