Διορία πέντε ημερών για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους έως τις 30 Ιουνίου

Must Read

Η ΑΑΔΕ έστειλε την τελευταία επιστολή σε όσους έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, προειδοποιώντας τους ότι θα τους «κρεμάσει στα μανταλάκια» αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τις οφειλές τους έως το τέλος Ιουνίου.

Το τελευταίο προειδοποιητικό ραβασάκι από την Εφορία έχουν λάβει εδώ και λίγες ημέρες χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, με χρέη πάνω από 150.000 ευρώ, τους οποίους η ΑΑΔΕ προειδοποιεί ότι θα «κρεμάσει στα μανταλάκια» αν δεν ρυθμίσουν ή εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αν το δεν το πράξουν, τότε θα δουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται στις «μαύρες» λίστες που θα αναρτήσουν Εφορία και ΕΦΚΑ στο τέλος Ιουνίου με τους οφειλέτες προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έχουν χρέη σε Εφορία και ταμεία άνω των 150.000 ευρώ θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους έως τις 30 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, την τελευταία ημέρα του μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ολόκληρο τον κατάλογο με τους ΑΦΜ, τα ονοματεπώνυμα, τις οφειλές, αλλά και τις προσαυξήσεις. Σε διπλανή στήλη θα αναγράφονται και τα χρέη του φυσικού ή του νομικού προσώπου προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται πως η λίστα δεν έχει ανανεωθεί από το 2019, αρχικά λόγω της πανδημίας, και το 2022 για… άγνωστο λόγο δόθηκε παράταση για τον φετινό Ιούνιο.

Μάλιστα, παρότι ο νόμος ορίζει πως η ανάρτηση θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου, η υπουργική απόφαση που ακύρωνε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων έγινε στα μέσα Ιουλίου του περασμένου έτους, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις για τον λόγο της αναβολής, με αποτέλεσμα η δημόσια «διαπόμπευση» των μεγαλοοφειλετών να καθυστερήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως η δημοσιοποίηση της λίστας θα πραγματοποιηθεί μόλις πέντε ημέρες μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Από «κόσκινο» όλα τα περιουσιακά στοιχεία Η δημόσια διαπόμπευση των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου έχει ως στόχο να αποτελέσει μία «δεξαμενή» πληροφοριών για όσους χρωστούν στο κράτος τεράστια ποσά και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να τα ρυθμίσουν. Έτσι, σε περίπτωση που ένας εκ των οφειλετών επιχειρήσει να πραγματοποιήσει μία συναλλαγή με το Δημόσιο (π.χ. να συμμετάσχει σε διαγωνισμό) θα εντοπίζεται άμεσα ο ΑΦΜ και το όνομά του.

Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ώστε να εισρεύσει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιοποίηση ενός ονόματος που χρωστά στο Δημόσιο μπορεί να πραγματοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο μέσω της συγκεκριμένης λίστας της Ανεξάρτητης Αρχής, διαδικασία που έχει «παγώσει» από την εποχή που η Ν.Δ. ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς προέκυψαν η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή κρίση, που οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να αφήσουν απλήρωτους φόρους και εισφορές.

Στις λίστες μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, που θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Ιουνίου, θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

 Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την Εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας
και τελωνείων

 Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This