Το βάρος της σε χρυσάφι στοιχίζει πλέον η φέτα

Must Read

Το βάρος της σε χρυσάφι κοστίζει πλέον το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων η αιγοπρόβεια φέτα, από ελληνικό γάλα, ένα περιουσιακό στοιχείο για την Ελληνική παραγωγή που αποτελεί Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τιμά τη χώρα μας στις διεθνής αγορές με εξαιρετική επιτυχία.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Τόση που πολλοί προσπαθούν ν’ αντιγράψουν, χωρίς να το καταφέρνουν μ’ επιτυχία.

Πέραν τούτου ωστόσο, η αθώα κατά τα άλλα φετούλα του Έλληνα, έφτασε να υπερδιπλασιάσει την τιμή της μέσα στα χρόνια της πανδημίας και από περίπου 6,55 ευρώ το κιλό, που προσφέρονταν στα ψυγεία των Σούπερ Μάρκετ πριν δυο χρόνια, πωλείται σήμερα με αύξηση από 105%, έως 155%, από 13,92 ευρώ το κιλό μέχρι 16,75 ευρώ το κιλό, τιμή σοκ για τον μέσο Έλληνα καταναλωτή.

Την ίδια τύχη έχει και το υποκατάστατο της φέτας, το λευκό τυρί, που μοιάζει με φέτα αλλά δεν είναι, καθώς παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα ή γάλα-σκόνη εισαγωγής τις περισσότερες φορές.

Το λευκό τυρί έφτασε να πωλείται από 3,69 ευρώ το κιλό στα 7,90 με 10,70 ευρώ το κιλό με ανατίμηση από 85% έως 190%.

Τα τυριά λοιπόν αποτελούν, τους βασιλιάδες της ακρίβειας στο λιανεμπόριο που επιδεικνύει περίεργου τύπου λαιμαργία, ειδικά στα τρόφιμα που έχουν αδιαμφισβήτητα αυξημένη ζήτηση.

Αυτό μαρτυρούν οι παράλληλες ανατιμήσεις τόσο τη φέτα όσο και στο λευκό τυρί που προτιμούσε ο καταναλωτής λόγω της συγκριτικά χαμηλότερης  τιμής του.

Οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στο ράφι, πάντως προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα στους καταναλωτές που βλέποντας ότι υποβαθμίζεται συστηματικά το καθημερινό τους πιάτο, επιστρέφουν σιγά σιγά στην επιλογή της φέτας ακόμη κι αν είναι πανάκριβη, επειδή δεν θέλουν να καταναλώνουν… απομιμήσεις.

Οι ανατιμήσεις στα τυριά αποδίδονται τόσο στην τερατώδη αύξηση των τιμών ενέργειας και καυσίμων, καθώς και γενικότερα στον υπερδιπλασιαμό του κόστους παραγωγής τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν παρουσιάζεται πρόβλημα επάρκειας, αφού, παράγονται ετησίως πάνω από 120.000 τόνοι φέτας, από το μέρος της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος που δεν εξάγεται και  που ξεπερνά τους 1.600.000 τόνους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This