Επίσημα σε ύφεση και η Ολλανδία

Είχε προηγηθεί η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης

Must Read

Η ολλανδική οικονομία, η πέμπτη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε τα δύο τελευταία τρίμηνα, κάτι που σημαίνει ότι η Ολλανδία έχει εισέλθει επίσημα πλέον σε ύφεση.

Το Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής (CBS) διαπίστωσε ότι η ολλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ανέβασε τις τιμές των τροφίμων και τους λογαριασμούς ενέργειας στην Ολλανδία και τους εμπορικούς εταίρους της.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή με την ανεργία μόλις στο 3,6% -σχεδόν ιστορικό χαμηλό.

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία μειώθηκε από τότε που έφτασε στο ανώτατο όριο του 14,5% τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά παρέμεινε σχετικά υψηλός στο 6% περίπου, το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του CBS, Peter Hein van Mulligen, λέει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την τρομακτική λέξη «ύφεση».

Αυτή η ύφεση δεν είναι ένα οικονομικό κραχ, αντίθετα, είναι απλώς μια «περίοδος στασιμότητας» μιας αναπτυσσόμενης οικονομίας, σύμφωνα με τον Van Mulligen.

«Στην πραγματικότητα, η ολλανδική οικονομία δεν αναπτύσσεται ή έχει αναπτυχθεί ελάχιστα για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, επομένως αυτό το τρίμηνο ταιριάζει σε αυτήν την εικόνα. Αλλά δεν ισχύει ότι η Ολλανδία βρίσκεται τώρα ξαφνικά στο χείλος μιας οικονομικής αβύσσου. Είναι μια περίοδος στασιμότητας», είπε χαρακτηριστικά ο Van Mulligen.

Η Ολλανδία, η οποία προετοιμάζεται για γενικές εκλογές τον Νοέμβριο μετά την κατάρρευση της Κυβέρνησης Ρούτε, ακολούθησε τη γειτονική της Γερμανία – τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης – σε τεχνική ύφεση, ενώ η Γαλλία και το Βέλγιο παρουσίασαν ήπια ανάπτυξη 0,5% και 0,2% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This