Σαρώνει η ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις σε ψωμί και είδη πρώτης ανάγκης

Must Read

Το «ράλι» των ανατιμήσεων στα βασικά αγαθά συνεχίζεται και τα ελληνικά νοικοκυριά είναι σε απόγνωση, καθώς οι πενιχροί μισθοί τους δεν φτάνουν για να καλυφθούν οι καθημερινές τους ανάγκες.

Αγωνία για την τιμή του ψωμιού

Όλες οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, είτε αφορούν σε τρόφιμα είτε στα καύσιμα. Βασικά προϊόντα τροφίμων όπως σε ψωμί, ζυμαρικά, λάδι, όσπρια, φέτα και λοιπά γαλακτοκομικά έχουν εξελιχθεί σε «χρυσό», καθώς η αγορά τους προϋποθέτει γερές τσέπες! Ειδικά για το ψωμί, ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατεί σε λογικό επίπεδο τις τιμές ωστόσο το μέλλον είναι αβέβαιο γιοα το πού θα φτάσει η τιμή της φραντζόλας. «Το βλέπω δύσκολο να φθάσει στα 2 ευρώ η τιμή της φρατζόλας, αλλά μην το θεωρούμε και αδύνατον, διότι σε ανηφόρα βρίσκονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων», είπε ο κ. Βαζάκας, ιδιοκτήτης φούρνου. «Στο ίδιο έργο θεατές. Οι μυλωνάδες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ήλθαν και μάς είπαν: “Περιμένετε αυξήσεις”. Πριν από ενάμιση χρόνο, αγοράζαμε το σακί περίπου 10€ – 11€ και έφθασε να το παίρνουμε με 20€ – 22€. Τώρα, κοστίζει περίπου 18€ – 19€. Όλος ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατεί σε λογικό επίπεδο τις τιμές. Το βλέπω δύσκολο να φθάσει στα 2€ η τιμή της φρατζόλας, αλλά μην το θεωρούμε και αδύνατον, διότι σε ανηφόρα βρίσκονται και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και των καυσίμων», σύμφωνα με τον Τάσο Βαζάκα, ιδιοκτήτη φούρνου στη Λυκόβρυση. Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 7% έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα. Το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0.6%, ενώ, είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9.5%, του Μαΐου κατά 11.1%, του Απριλίου κατά 13.8%, του Μαρτίου κατά 0.4% και του Φεβρουαρίου κατά 16.8%. Πάντως, οι αρτοποιοί προσπαθούν να συγκρατήσουν την τιμή σε χαμηλά επίπεδα. Όπως αναφέρουν, «απορροφούν» το υψηλό λειτουργικό κόστος που έχει παραμείνει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2022, όταν «ξέσπασε» ο πόλεμος στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσουν την πελατεία τους. Από τον Μάρτιο του 2022, η φρατζόλα των 350 γραμμαρίων κοστίζει από 0.90€ έως 1€ και του μισού κιλού από 1.10€ έως 1.30€.

 

Έως και 45 λεπτά του ευρώ η διαφορά στην αμόλυβδη από πρατήριο σε πρατήριο

Έως και 45 λεπτά του ευρώ η διαφορά στην αμόλυβδη από πρατήριο σε πρατήριο

«Φωτιά» έχουν πάρει ξανά οι τιμές στα καύσιμα, με τη βενζίνη να έχει ξεπεράσει τα 2€ ανά λίτρο στα νησιά, ενώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα οι τιμές έχουν «εκτοξευθεί», με τους οδηγούς πλέον να βάζουν βενζίνη μόνο για τις βασικές μετακινήσεις τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στη νησιωτική Ελλάδα, η βενζίνη έχει φθάσει μέχρι και τα 2,45€ ανά λίτρο σε νησιά όπως η Μήλος και η Λέρος, ενώ και στην Αττική η βενζίνη κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 2€. «Όταν βάζουμε βενζίνη καλό είναι να ελέγχουμε και τα χιλιόμετρα που κάνουμε», ανέφερε ο πρατηριούχος Άγγελος Τούντας.

 

Λάδι από… χρυσό!

Στα ύψη έχει «εκτοξευθεί» η τιμή του ελαιολάδου. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η παραγωγή εφέτος αναμένεται να πιεστεί ακόμη περισσότερο και να κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους. Το λάδι πωλείται έως και 130 ευρώ ο τενεκές στην Αχαϊα. Οι παραγωγοί λένε πως αυτή η ραγδαία αύξηση, η οποία είναι σχεδόν δύο φορές πάνω σε σχέση πέρυσι, οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή, την έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα και της ξηρασίας και των πυρκαγιών που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα.

Τα νοικοκυριά «κόβουν» τα οπωροκηπευτικά 

Σε είδος πολυτελείας είναι τα εποχικά φρούτα και λαχανικά για τα νοικοκυριά, με την ακρίβεια να κυριαρχεί στο ράφι και τους πάγκους της λαϊκής καθώς οι τιμές στα εποχιακά προϊόντα πήραν μία τεράστια αύξηση που έφτασε μέχρι το 50%:

  • Φασολάκια 6 ευρώ το κιλό
  • Μπάμιες 10 ευρώ το κιλό
  • Ροδάκινα 3 ευρώ το κιλό
  • Σταφύλια 3,30 ευρώ το κιλό
  • Πράσινες πιπεριές 3,30 ευρώ το κιλό

Τιμές απαγορευτικές για την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή αφού δεν επαρκεί το εισόδημα ούτε του εργαζόμενου αλλά ούτε και του συνταξιούχου να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες. Τα κρέατα αλλά και στα γαλακτοκομικά με την ακρίβεια έχουν γίνει είδος πολυτελείας. Ακόμα και το πιο πρόχειρο φαγητού του Έλληνα, το σουβλάκι έχει ξεπεράσει σχεδόν τα 5 ευρώ. 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This