Ιταλία και Γαλλία αντιμετωπίζουν την ακρίβεια με πλαφόν τιμής σε βασικά είδη

Ανησυχία για νέα έκρηξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Must Read

Ο φόβος ενός νέου πληθωριστικού κύματος εντείνεται στην ευρωζώνη και οι κυβερνήσεις Ιταλίας – Γαλλίας αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την συγκράτηση των τιμών των τροφίμων και άλλων βασικών αγαθών αυτόν τον χειμώνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, στις χθεσινές συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης Μελόνι με τις ενώσεις των εμπόρων λιανικής και των σουπερμάρκετ επήλθε συμφωνία για την συγκράτηση των τιμών βασικών ειδών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η συμφωνία αφορά σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων αγαθών προσωπικής και παιδικής φροντίδας που πωλούνται και από τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε η ιταλική κυβέρνηση, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι μικροί έμποροι λιανικής θα καθορίσουν ένα καλάθι βασικών ειδών διατροφής και μη, για τα οποία θα ισχύουν μειωμένες τιμές. Αναλυτικός κατάλογος των προϊόντων που θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες.

Η συνομοσπονδία επιχειρήσεων Confcommercio -εκπροσωπεί περισσότερες από 700 χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες- τόνισε σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι στηρίζει την πρωτοβουλία μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των μελών της. Πρόσθεσε, δε, ότι στην πρωτοβουλία οφείλουν όλοι να καταβάλουν ουσιαστική προσπάθεια. Ας σημειωθεί ότι η Μελόνι δεν κατάφερε έως τώρα να αποσπάσει την υπογραφή της συμφωνίας από τις βιομηχανίες τροφίμων.

Οι τελευταίες θεωρούνται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της εκρηκτικής ανόδου των τιμών την τελευταία διετία, καθώς όχι μόνο μετακύλησαν το υψηλότερο κόστος στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά βρήκαν ευκαιρία όπως -και αρκετοί κλάδοι ακόμη- να αυξήσουν το περιθώριο του κέρδους τους.

Πρωτοβουλίες και στην Γαλλία

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ανακοίνωσε πριν από μια εβδομάδα ανάλογη συμφωνία με τους εμπόρους λιανικής και τους παραγωγούς τροφίμων για την συγκράτηση των τιμών.

Και εδώ την συμφωνία αρνήθηκαν να υπογράψουν πολυεθνικοί κολοσσοί τροφίμων, ποτών και άλλων καταναλωτικών αγαθών ευρείας χρήσης όπως η Pepsico, η Unilever και η Nestlé.

Οι επιχειρήσεις που συμφώνησαν δεσμεύτηκαν να παγώσουν ή να μειώσουν τις τιμές σε 5.000 προϊόντα καθημερινής χρήσης. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και εμπόρων για τις τιμές που επρόκειτο να καθοριστούν για τον επόμενο χρόνο επισπεύσθηκαν ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα, έτσι ώστε οι μειώσεις των τιμών να ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Τα δύο μέρη διαπραγματεύονται ήδη προκειμένου να καθορίσουν τον ακριβή κατάλογο των 5.000 προϊόντων και οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, οι αλυσίδες σουπερμάρκετ «θα πρέπει να περάσουν στα ράφια υποχρεωτικά και άμεσα τις μειώσεις τιμών που δίνουν σταδιακά οι παραγωγοί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και όχι να τις αναβάλουν ή να τις εφαρμόσουν συγκεντρωτικά προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους».

Την ορθή εφαρμογή του μέτρου θα αναλάβει με τακτικούς ελέγχους η γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού. Ας σημειωθεί ότι και εδώ οι μεγάλοι όμιλοι καταναλωτικών αγαθών μποϊκοτάρουν την συμφωνία, καθώς μόνο 25 από τους 75 έχουν συμφωνήσει έως τώρα σε μείωση τιμών και μόνο σε έναν περιορισμένο αριθμό προϊόντων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This