Σε απόγνωση οι δανειολήπτες – Αυξήσεις ακόμη και 50% στις μηνιαίες δόσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τα δάνεια ανατιμολογούνται για δέκατη συνεχόμενη ακολουθώντας τις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Must Read

Νέο κύκλο αύξησης των επιτοκίων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια απόφαση που ήρθε ξαφνικά, παρά εκτιμήσεις κορυφαίων τραπεζιτών ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα δώσει «πράσινο φως» για κάτι τέτοιο ξανά τον Σεπτέμβριο.

Όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, το αμέσως επόμενο διάστημα οι δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωπο με μια νέα αύξηση του κόστους του δανείου τους, επιχειρηματικών και καταναλωτικών με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Συνολικά, σε έναν χρόνο περίπου τα δάνεια αυτά έχουν ανατιμολογηθεί 10 φορές -μια για κάθε αύξηση των επιτοκίων που αποφασίζει η ΕΚΤ- με ό,τι συνεπάγεται για την αποπληρωμή τους. Εν μέσω ακραίας ακρίβειας, το κόστος διαβίωσης έχει «εκτοξευθεί» ραγδαία, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι σωρευτικά η αύξηση που έχουν υποστεί όσοι έχουν δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι 50% μέσα στους τελευταίους 12 μήνες!

«Σταματήστε τα μέτρα στήριξης»

«Σταματήστε τα μέτρα στήριξης και η ΕΚΤ θα μειώσει τον πληθωρισμό» τόνισε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά την απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Υπογράμμισε ότι καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα σχετικά μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όσο για το αν θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια ακόμα αύξηση, την 11η κατά σειρά, η κ. Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει.

Προειδοποίηση Λαγκάρντ για πολύ υψηλό πληθωρισμό

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 5,6% το 2023, στο 3,2% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Πρόκειται για αναβάθμιση των προβλέψεων για το 2023 και το 2024 και υποβάθμιση για το 2025.

Η αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2023 και 2024 αντανακλά κυρίως την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, επισήμανε η κα Λαγκάρντ. Εξαιρουμένων των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό το 2023 στο 5,1% και στο 2,9% το 2024.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ υποβάθμισε σημαντικά τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, αναμένει ανάπτυξη 0,7% το 2023, 1% το 2024 και 1,5% το 2025.

Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν φτάσει σε επίπεδα που μπορούν, αν διατηρηθούν για αρκετό διάστημα, να συμβάλουν σημαντικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν μπορεί να διευκρινίσει πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This