Σε αναμονή για αυξήσεις στις συντάξεις από…. Γενάρη – Ποια τα επιδόματα

Must Read

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες υπόσχονται αυξήσεις και στις συντάξεις. Αλλά από Γενάρη. Ολα θα κριθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, οπότε και θα πρέπει να κλειδώσει το διπλό ζήτημα και με τα επιδόματα.

Λίγο πάνω από το 3,5% αναμένεται να κλειδώσει η αύξηση στις αποδοχές 2.500.000 συνταξιούχων από 1η/1/2024, με βάση την φόρμουλα «ανάπτυξη – πληθωρισμός». Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ο πληθωρισμός στο 4,2%- 4,5%, οι αυξήσεις των συντάξεων θα υπερβούν το 3,5%. Στο τελικό ποσοστό θα προστεθεί και ένα υπόλοιπο 0,3- 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022). Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί και από την δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένων των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, αλλά και το κόστος ενέργειας και προϊόντων κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Οι ανακοινώσεις στην ΔΕΘ… δείχνουν «ψαλίδι» στις παροχές που θεωρούνταν έως λίγες εβδομάδες πριν, ως προεξοφλημένες. Η εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ και η απόφαση να διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7%, φαίνεται να μικραίνουν το «καλάθι» των παροχών της ΔΕΘ, με τους (χαμηλο)συνταξιούχους να εισπράττουν τα… απόνερα. Το επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα λάβουν όσοι συνταξιούχοι δεν δικαιούνται την αύξηση του 2024 θα είναι πιθανότατα μειωμένο, ενώ είναι πιθανό να καταβληθεί τον Ιανουάριο, αντί για τα Χριστούγεννα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τον περασμένο Απρίλιο, το επίδομα που είχε δοθεί για όσους έχασαν την αύξηση του 2023 (ύψους 7,75%) κυμαινόταν από 200 έως 300 ευρώ (ανάλογα με το ύψος της σύνταξης). Φέτος το επίδομα προσωπικής διαφοράς δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 250 ευρώ, ενώ εξετάζεται να είναι αυξημένο μόνο για τους συνταξιούχους της Θεσσαλίας, μετά τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Στο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνεται και η επιταγή ακρίβειας που δίνεται πριν τα Χριστούγεννα στα ευάλωτα νοικοκυριά, στους ανασφάλιστους υπερήλικες, σε άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους και στους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ειδική αυτή στήριξη θα αφορά συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, καθώς και συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, αλλά λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη.

Αν διατηρηθούν ίδια τα κριτήρια με τα οποία πληρώθηκε ανάλογο επίδομα πέρυσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα του 2023, δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας θα είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαίως από σύνταξη (851 ευρώ μικτά είτε από κύρια είτε μαζί με επικουρική). Αν πρόκειται για ζευγάρι, τότε θα λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα των δύο συζύγων που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.400 ευρώ το μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This