Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Διαφοροποιούνται τα πάντα στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους

Must Read

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων 1.000.000 μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Το πλάνο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την επανεξέταση από μηδενική βάση της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω μιας νέας κλίμακας φορολόγησης των καθαρών κερδών από την ατομική άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το «σήμα» έδωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν επτά στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα προηγούμενα χρόνια οι ελεύθεροι επαγγελματίες είχαν λάβει μια σειρά από φοροελαφρύνσεις, καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου.

Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχό τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία «MyDATA». Όσον αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας, θα αφορά τα νομικά πρόσωπα με ετήσιο τζίρο 1.000.000 ευρώ. Σε αυτή τη φάση, για την ασφάλιση των κατοικιών έχει ψηφιστεί και πρόκειται να εφαρμοστεί το κίνητρο της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ενώ υποχρεωτική είναι η ασφάλιση για τα ακίνητα με στεγαστικό δάνειο. Οπότε δεν θα υπάρξει άλλο μέτρο υποχρεωτικότητας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024, όταν θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου κατοχής ακινήτων.  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This