ΙΟΒΕ: Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές

Δραστική μείωση στους δείκτες οικονομικού κλίματος

Must Read

Δυσοίωνα για την Οικονομία και την καταναλωτική δύναμη των πολιτών είναι τα στοιχεία στην χώρα μας, όπως αυτά προκύπτουν από την έκθεση του ΙΟΒΕ που δόθηκε την Τρίτη στην δημοσιότητα.

Το θετικό οικονομικό κλίμα, που επικράτησε μετεκλογικά στην χώρα, έχει μετριαστεί σημαντικά από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές σε πολλές περιοχές και την αποτυχία από κρατικούς και περιφερειακούς φορείς στην αντιμετώπισή τους.

Ειδκότερα, στις 108 μονάδες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος από 111,1 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε κατακόρυφη πτώση τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45,0 μονάδες από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η λήξη της θερινής περιόδου στον Τουρισμό, με θετικές επιδράσεις σε πολλούς τομείς της Οικονομίας, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές ανάγκες για τα νοικοκυριά, όπως τα τρόφιμα, μειώνει την αισιοδοξία στην αγορά.

Οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται και τον Σεπτέμβριο ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθούν οι καταναλωτές στην Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη -34,4 και την Σλοβενία (-32,6).

Αναλυτικά τα στοιχεία του ΙΟΒΕ

Στην βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την ζήτηση ενισχύθηκε, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν αισθητά.

Στις κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν αισθητά, ενώ παράλληλα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν σημαντικά.

Στο λιανικό εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται οριακά, ενώ οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται.

Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν, εκείνες για την ζήτηση κινήθηκαν αντίστοιχα πτωτικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν ήπια.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα, επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθένισε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This