Φοροαφαίμαξη για μισθωτούς και συνταξιούχους!

Για να δικαιολογήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες το υπουργείο οικονομικών έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα για την πολιτική τους

Must Read

Μεγαλύτερο φόρο από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΑΑΔΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δικαιολογήσει εκ νέου το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει τεράστιες επιβαρύνσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους να δηλώνουν ελάχιστο εισόδημα ύψους 10.920 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΑΑΔΕ και του ΓΛΚ, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό. Επιπλέον, από τους 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 500.000 έχουν εισοδήματα μόνο από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, ενώ οι 250.000 έχουν εισοδήματα και από μισθούς συντάξεις. Το 54% των αμιγώς ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ενώ το 85% αυτών δηλώνει ετήσιο εισόδημα κάτω από τα 10.000 ευρώ. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που εισπράττει το κράτος από αυτό το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών -δηλαδή 425.000 ελεύθερους επαγγελματίες- είναι 217 ευρώ ετησίως, ποσό που ανεβαίνει στα 867 ευρώ με το τέλος επιτηδεύματος. Από την άλλη πλευρά, το μέσο φορολογητέο εισόδημα για 3.500.000 μισθωτούς είναι 12.300 ευρώ ετησίως και ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλλουν είναι 1.160 ευρώ. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 847 ευρώ φόρο εισοδήματος.

Πέρα από αυτό, το 37 % των αυτοαπασχολούμενων (272.000) πληρώνει μηδενικό φόρο εισοδήματος. Από αυτούς, οι 75.000 (10%) δεν πληρώνουν ούτε το τέλος επιτηδεύματος, άρα έχουν μηδενική συμμετοχή στα άμεσα φορολογικά έσοδα και οι υπόλοιποι 197.000
(27% του συνόλου) πληρώνουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος. Είναι ενδεικτικό ότι 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από τα όρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (2.400 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 3.600 ευρώ για ζευγάρι κ.λπ.), και έτσι τελικά εισπράττουν μηνιαίως τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογία, τα έσοδα από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών το 2021 αντιστοιχούσαν στο 0,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,1% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. Επιπλέον, η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 2,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 5,2% στην ευρωζώνη.

Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο εισπράττει από τους επαγγελματίες λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα σε αναλογία με τους απασχολουμένους είναι πολύ περισσότεροι σε σχέση με την Ε.Ε. (η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στην Ελλάδα είναι 27%, υπερδιπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 13%), η εικόνα για τη χώρα μας επιδεινώνεται. Με άλλα λόγια, το ελληνικό κράτος εισπράττει από τους ελεύθερους επαγγελματίες το ένα τέταρτο του φόρου εισοδήματος που εισπράττουν τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. από τη συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων. Με τη μεταρρύθμιση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, τα έσοδα του Δημοσίου από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών θα διαμορφωθούν στο 1,1%-1,2% του ΑΕΠ, από 0,8% που είναι σήμερα. Σήμερα, το 47% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο και το 27% πληρώνει από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Με το νέο σύστημα η κατάσταση αλλάζει: μέχρι 1.000 ευρώ θα πληρώνει το 17% και το 54% (διπλάσιοι σε σχέση με πριν) θα πληρώνουν από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This