«Αλλάζω συσκευή» και για τις επιχειρήσεις: Τα SOS για να εγκριθεί η αίτηση σας

Το πρόγραμμα αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους - Καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών για το πρόγραμμα των νοικοκυριών

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Στις ράγες βάζει η κυβέρνηση την υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού αποκλειστικά για επιχειρήσεις. Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του έτους, στα πρότυπα του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για τα νοικοκυριά. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 190.000.000 ευρώ (90.000.000 ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και 100.000.000 ευρώ από ιδιωτική συμμετοχή) και, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση των δικαιούχων θα κυμαίνεται από 30% έως 50%. Αφορά χρηματοδοτική στήριξη επιχειρήσεων για μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας, με την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού, κυρίως θέρμανσης – ψύξης, σε αντικατάσταση υφιστάμενου εξοπλισμού.

Τα χαρακτηριστικά

Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» για επιχειρήσεις θα προκηρυχθεί με υπουργική απόφαση, στην οποία θα αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του, όπως ο προϋπολογισμός κάθε σχετικής δράσης, τα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση και απόσυρση συστήματα και εξοπλισμός, η χρηματοδότηση αυτών, οι δικαιούχοι της δράσης, η διάρκεια και οι διαδικασίες εφαρμογής της, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και οι συνέπειες τήρησης των όρων και προϋποθέσεων δράσης, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για εφαρμογή της. Με την υπουργική απόφαση θα προβλέπονται οι αρμοδιότητες του φορέα υλοποίησης, τα καθήκοντα και οι όροι υλοποίησης των δράσεων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την ανάληψη, εκπλήρωση και εποπτεία της άσκησης των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν. Επίσης, με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών δύναται να ορίζονται ως αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση της αντικατάστασης ή της απόσυρσης των συστημάτων και του εξοπλισμού, καθώς και για την καταβολή της χρηματοδότησης στους δικαιούχους, οι εγκεκριμένοι, ως Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, φορείς που διαθέτουν αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων.

Οικονομική ασφυξία 

Την ίδια στιγμή, πάντως, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» των νοικοκυριών για τους προμηθευτές και τους εμπόρους. Μέχρι σήμερα, έχει γίνει εξαργύρωση μόνο των vouchers που πιστώθηκαν έως τις 20 Απριλίου, με συνέπεια πολλές επιχειρήσεις -ειδικά οι μικρομεσαίες– να βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική ασφυξία. Η καθυστέρηση, δηλαδή, εξόφλησης των επιχειρήσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπερβαίνει τους έξι μήνες. Το ζήτημα είχε φέρει πριν από λίγες ημέρες με ερώτησή του στη Βουλή και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας πως οι έμποροι και οι προμηθευτές καλούνται με δικές τους δαπάνες να αντεπεξέλθουν σε υποχρεώσεις όπως οι εισαγωγές και αγορές συσκευών και η αποθήκευσή τους, αλλά και στις δαπάνες που σχετίζονται με την ανακύκλωση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This