Πάνω από 35 δισ. για το 10ετές ομόλογο!

Πώς μεταφράζεται αυτό για την ελληνική οικονομία

Must Read

Κάθε ρεκόρ έσπασαν οι προσφορές των επενδυτών για τον τίτλο που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Πάνω από 35 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι προσφορές των επενδυτών για το 10ετές ομόλογο. Από την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024 και τη δεύτερη μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (είχε προηγηθεί η επανέκδοση ομολόγου που λήγει το 2028, στην οποία αντλήθηκαν 250.000.000) αντλήθηκε το ποσό των 4 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ρεκόρ οδήγησαν το επιτόκιο δανεισμού σε χαμηλότερα επίπεδα από τον αρχικό στόχο του 3,5% και διαμορφώθηκε κοντά στο 3,45%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν της επενδυτικής βαθμίδας που βοήθησε στην επιτυχή έκδοση του ομολόγου, σημαντικό παράγοντα έπαιξε και η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους ξένους επενδυτές να σπεύσουν να δανείσουν μια χώρα με επιτόκια κοντά στο 3,5%. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνονται στην περιοχή του 3,25%-3,30%, με το spread να κινείται και πάλι κάτω από τις 100 μονάδες, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες. Με την άντληση των 4 δισ. ευρώ από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου το Ελληνικό Δημόσιο έχει καλύψει σχεδόν το 40% των φετινών δανειακών αναγκών. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες φέτος ανέρχονται σε 5,4 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τόκων σε 4,85 δισ. ευρώ. Την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου είχαν αναλάβει οι τράπεζες Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe General.

Σε δήλωσή του μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών ουπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε: «Πετύχαμε ορισμένα σημαντικά ρεκόρ: Μετά το 2010 ήταν το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Με το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών. Το spread αναμένεται να είναι το χαμηλότερο. Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κλείσει γύρω στο 3,5%. Ολα αυτά πιστοποιούν τη σταθερά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η συνετή δημοσιονομική πολιτική για την οποία έχουμε δεσμευτεί εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και αντίστοιχα οφέλη για τους Ελληνες φορολογουμένους.  Αυτό είναι μια επιτυχία όλων των Ελλήνων και επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This