«Εξοικονομώ» για ευάλωτους!

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλουν (από αύριο μέχρι τις 29 Μαρτίου) όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ - Έως 75% η επιχορήγηση

Must Read

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
[email protected]

Ανοίγει ξανά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2023», με προϋπολογισμό 110.000.000 ευρώ, αποκλειστικά για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Δυνητικοί δικαιούχοι είναι όσοι έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις για τον β’ κύκλο μπορούν να υποβληθούν από αύριο Τετάρτη έως τις 29 Μαρτίου μέσω της ιστοσελίδας https://exoikonomo2023.gov.gr/. Κατά την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά, τα οποία επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά. Το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης διαμορφώνεται στο 75% στην περίπτωση της ιδιοκατοίκησης από τον αιτούντα και σε 65% στην περίπτωση δωρεάν παραχώρησης σε έτερο πρόσωπο ή ενοικίασης, αντιστοίχως. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντα) και για κάθε επιλέξιμη κατοικία είναι δυνατή η υποβολή μόνο μιας αίτησης. Σημειώνεται ότι όποιος έχει υποβάλει αίτηση στον α’ κύκλο του προγράμματος δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον β’ κύκλο. Το ίδιο ισχύει και για κατοικία με ενεργή αίτηση σε κάποιο από τα προηγούμενα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, με εξαίρεση την περίπτωση συμμετέχοντος διαμερίσματος αίτησης πολυκατοικίας «τύπου Β» του Προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», για το οποίο επιτρέπεται να υποβληθεί αίτηση ως διαμέρισμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση προκήρυξης για τον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», την οποία υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ. Στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις που αφορούν τις εξής πέντε βασικές κατηγορίες δαπανών:

1. αντικατάσταση κουφωμάτων

2. τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης

3. αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης – ψύξης

4. σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

5. εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης

Επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα αποτελεί και ο ΦΠΑ, ο οποίος δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά. Εάν οι προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, πρέπει να δηλωθεί το ποσοστό ΦΠΑ που ισχύει. Η ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση των παρεμβάσεων μπορεί να καλυφθεί από τους δικαιούχους του προγράμματος είτε με ίδια κεφάλαια είτε με δανειακή σύμβαση (για το ποσό που επιλέγουν ή αυτό που θα εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό) ή με συνδυασμό αυτών. Σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η εγγυοδοσία καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης/δωρεάν παραχώρησης. Στο μεταξύ, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι αρχικοί πίνακες κατάταξης για τους αιτούντες στον α’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023», περιλαμβάνοντας ως καταρχήν επιλέξιμο το σύνολο των 31.549 υποβληθεισών αιτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 422.100.000 ευρώ. 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This